
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlama Programı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Tarımsal desteklerin miktarını 939 milyar TL’ye çıkardıklarını belirten Erdoğan, girişimcilere ve çiftçilere yönelik Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı finansman modellerinden birini duyurdu.
GİRİŞİMCİYE %80 GERİ ÖDEMELİ DESTEK
Tarımsal kalkınmada çıtayı yükselten yeni finansman modeliyle, tarım ve gıda alanına yatırım yapacak girişimcilere büyük kolaylıklar sağlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, destek paketinin detaylarını şu sözlerle paylaştı:
Dev Kaynak: 10 yıl sürecek 5,3 milyar dolarlık finansman paketinin ilk 750 milyon dolarlık kısmı 2026 yılı içinde kullanıma sunulacak.
Finansman Kolaylığı: Proje büyüklüğüne göre tesis inşaatı ve makine ekipman yatırımları için 10 milyon dolara kadar finansman sağlanacak.
Ödeme Koşulları: Girişimcilere 24 ay geri ödemesiz dönem imkanı sunulurken, yatırımların %80'ine kadar geri ödemeli finansman desteği verilecek.
İstihdam Hedefi: Proje kapsamında 400 bin çiftçiye yeni pazarlama kanalları açılacak ve 250 bin yeni istihdam sağlanacak.
"BARAJLARIMIZ DOLU, ÜRETİM ÇIKIŞA GEÇECEK"
Geçtiğimiz yıl zirai don nedeniyle bitkisel üretimde yaşanan düşüşün bu yıl telafi edileceğini belirten Erdoğan, iklim koşullarının tarım lehine seyrettiğini vurguladı:
"Barajlarımız doluyor, sulama konusunda bir sıkıntımız yok. Bu yıl bereketli bir yıl olacak. 86 milyon vatandaşımızın gıda emniyetini korumayı başardık ve teyakkuz halindeyiz."
HAYVANCILIK VE KIRSAL KALKINMADA HİBE MÜJDESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayvancılıkta anaç hayvan sayısını artırmak ve kadın ile genç girişimcileri desteklemek için hibe oranlarının yükseltildiğini açıkladı. 100 bin TL’den 30 milyon TL’ye kadar olan projelerde, maliyetin %50 ile %70’i devlet tarafından hibe edilecek. Bu destekler için son başvuru tarihi 12 Haziran olarak belirlendi.
TÜRKİYE TOHUMCULUKTA DÜNYANIN İLK 10 ÜLKESİ ARASINDA
Türkiye’nin tarımsal üretim gücüne de değinen Erdoğan, sebze üretiminde dünyada 3., meyve üretiminde 4. sırada olduğumuzu hatırlattı. Tohumculuk alanındaki başarıyı vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz. Bal üretiminde Avrupa lideriyiz, 21 bitkisel üründe ise dünyada ilk 3'teyiz" dedi.