
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ve Mısır temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, iki ülke ile imzalanan anlaşmaların ötesinde, savunma sanayii ve yenilenebilir enerji alanındaki somut iş birliği planlarını paylaştı.
SAVUNMA SANAYİİNDE YENİ DÖNEMErdoğan, savunma sanayii alanında Suudi Arabistan ile ivmelenen ilişkilere dikkat çekerek, Milli Muharip Uçak KAAN'ın bu iş birliğinin merkezinde yer alabileceğini ifade etti. KAAN'ın Türkiye'nin mühendislik kabiliyetinin sembolü olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Suudi Arabistan ile bu konuda ortak yatırım söz konusu. Her an bu ortak yatırımı gerçekleştirebiliriz" diyerek stratejik ortaklık sinyali verdi.
ENERJİDE 5 BİN MEGAVATLIK YATIRIMZiyaret kapsamında enerji alanında imzalanan anlaşmaların detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı, yenilenebilir enerji projelerinin kapsamını şu verilerle paylaştı:
Toplam Kapasite: Suudi şirketler Türkiye'de 5 bin megavat gücünde güneş ve rüzgar santrali inşa edecek.
İlk Duraklar: Sivas ve Karaman’da 1000’er megavatlık güneş enerjisi santralleri (GES) kurulacak.
Hane Erişimi: Bu projelerle 2,1 milyon hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.
Yerlilik ve Takvim: 2027'de temeli atılacak santrallerde yüzde 50 yerlilik oranı hedefleniyor.
BÖLGESEL DİPLOMASİ: GAZZE VE SURİYE MESAJLARICumhurbaşkanı Erdoğan, dış politikadaki sıcak başlıklara ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulundu:
Gazze Barış Planı: Filistinli kardeşlerimizin hukukunu korumak amacıyla Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır’ın süreçte aktif rol alacağını belirtti.
İran-ABD Gerilimi: Bölgeyi kaosa sürükleyecek bir çatışmanın önlenmesi için diplomasi trafiğinin sürdüğünü, tarafların uzlaşma zeminine açık olduğunu ifade etti.
Suriye ve Terörle Mücadele: Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Erdoğan, "Terörsüz Türkiye" hedefinin bölgedeki istikrarla güçlendiğini kaydetti.
İÇ GÜNDEM: DEPREM KONUTLARI VE BELEDİYELERAsrın felaketinin yıl dönümü yaklaşırken deprem bölgesindeki çalışmaları hatırlatan Erdoğan, yaklaşık 455 bin konutun teslim edildiğini söyledi. Öte yandan, belediyelerin mali yapıları ve su yönetimi konusunda 2026 yılı için kapsamlı reform sinyalleri vererek; şeffaflık, mali disiplin ve hizmet odaklı bir sistemin planlandığını vurguladı.