İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasıyla tüm valiliklere gönderilen genelgede, Türkiye’nin iklimsel geçiş süreçleri nedeniyle sıklıkla sel, taşkın, heyelan, kaya düşmesi, çığ gibi doğa olaylarıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatıldı.
Genelgede, bu tür olayların büyük yıkımlara yol açmadan önce önleyici adımlar atılmasının hayati önemde olduğu vurgulandı. Risk azaltma çalışmalarının güçlendirilmesi, afetlerin etkilerini en aza indirme açısından kritik bir rol üstleniyor.
VALİLİKLERDEN STRATEJİK HAZIRLIK PLANI TALEBİ
Bakanlık, özellikle hidro-meteorolojik ve jeolojik kaynaklı afetlere karşı valiliklerin ilgili tüm kurum ve paydaşlarla düzenli toplantılar yapmasını istedi. Bu toplantılarda meteorolojik veriler, heyelan ve çığ riski olan bölgelerin haritaları ile birlikte duyarlılık analizlerinin dikkate alınması gerektiği belirtildi.
Ayrıca, geçmişte hazırlanan afet etüt raporları ve imara esas değerlendirmelerin güncel verilerle birlikte incelenmesi gerektiği ifade edildi.
ERKEN UYARI SİSTEMLERİ VE SÜREKLİ GÖZETİM VURGUSU
Genelgede, AFAD tarafından geliştirilen Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) üzerinden sağlanan tehlike haritalarının aktif şekilde kullanılması ve taşkın erken uyarı sistemlerinin devrede tutulması gerektiği vurgulandı.
Vatandaşların, sel, heyelan, su baskını ve çığ gibi olaylar karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği belirtilirken, kritik altyapıların bulunduğu alanlarda önceden risk analizlerinin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi.
7/24 HAZIRLIK VE KOORDİNASYON
Acil müdahale ekiplerinin meteorolojik uyarılar doğrultusunda sürekli hazır tutulması gerektiği vurgulanan genelgede, bu kapsamda 24 saat esaslı vardiyalı bir çalışma sistemine geçilmesi talimatı da yer aldı.
Devletin tüm kurumlarının, “önlem al, risk azalt” anlayışıyla koordineli biçimde hareket ettiği hatırlatılan genelgede, tüm birimlerin iş birliği içinde çalışmaya devam edeceği vurgulandı.