Avrupa modeli Türkiye'ye geliyor: Pazar günleri kapalı olacak!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), perakende çalışanlarının aileleriyle aynı gün tatil yapabilmesi ve sosyal dengeyi sağlaması amacıyla süpermarketlerin Pazar günleri kapalı olmasını önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2025 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2025 18:30

Türkiye genelinde süpermarketlerin Pazar günleri kapalı olması yönündeki öneri, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF)'nun "sosyal denge" vurgusuyla gündeme taşıdığı bu fikir, hem çalışanların yaşam kalitesi hem de ekonomik etkileri açısından masaya yatırıldı. Vatandaşlar ve sektör temsilcileri arasında farklı görüşler dile getirilirken, gözler Avrupa'daki uygulamalara çevrildi.

SOSYAL DENGE İÇİN PAZAR TATİLİ: TPF'DEN NET ÇAĞRI

Perakende sektöründe sürdürülebilir istihdamı güçlendirme ve çalışma şartlarını iyileştirme hedefiyle ortaya atılan bu öneri, özellikle kadın çalışanların yoğun olduğu sektörde "iş-yaşam dengesi" sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor.

TPF Başkanı Ömer Düzgün, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, "Bugün perakende sektöründe çalışan yüz binlerce kişi, ailesiyle aynı gün tatil yapamıyor. Hafta sonu tatili, aile yapısını güçlendirir ve çalışan motivasyonunu artırır," ifadelerini kullandı. Düzgün, Cumhurbaşkanlığı'nın 2025 yılını Aile Yılı ilan etmesinin, kendileri için bu adımı atma konusunda yol gösterici olduğunu da sözlerine ekledi. Federasyon tarafından hazırlanan raporda, Pazar günü tatilinin aile bağlarını güçlendireceği ve sosyal yorgunluğu azaltacağı vurgulanıyor.

AVRUPA MODELİ: HANGİ ÜLKELERDE PAZAR GÜNÜ MARKETLER KAPALI?

TPF'nin önerisi, uzun süredir bu sistemi uygulayan Avrupa ülkelerini de gündeme taşıdı. @stats_feed tarafından derlenen verilere göre, İsviçre, İspanya, Polonya, Norveç, Karadağ, Yunanistan, Almanya ve Belçika gibi ülkelerde süpermarketler Pazar günleri kapalı kalıyor.

Bu uygulamaların temel amacı, çalışanların aileleriyle kesintisiz bir hafta sonu geçirmesini sağlamak ve toplumsal refahı artırmak. Avrupa'daki bu model, Türkiye için de bir yol haritası sunuyor.

KÜÇÜK ESNAF NEFES ALIR MI?

Ömer Düzgün, Pazar günü tatilinin sadece büyük zincir çalışanları için değil, aynı zamanda küçük esnaf için de "can suyu" olacağını belirtiyor. Pazar günü büyük marketlerin kapalı olması, tüketicinin mahalle esnafına yönelmesini sağlayarak yerel ekonomiyi canlandırması bekleniyor. Düzgün, bu adımın öncelikle pilot bölgelerde başlatılarak kademeli olarak yaygınlaştırılabileceğini ifade etti.

EKONOMİK ENDİŞELER VE TÜKETİCİ ERİŞİMİ

Önerinin sosyal boyutları olumlu karşılansa da, ekonomik etkileri konusunda farklı sesler yükseliyor. Bir kesim, çalışanların yaşam kalitesini ve verimliliğini artıracağını savunurken, diğerleri ise rekabet koşullarının bozulabileceği, fiyat dengesinin değişebileceği ve özellikle hafta sonu alışveriş yapan çalışan tüketicilerin erişim zorluğu yaşayabileceği endişesini dile getiriyor.

Türkiye'nin bu köklü perakende alışkanlığını değiştirip değiştirmeyeceği, önümüzdeki dönemde yapılacak kapsamlı değerlendirmeler ve muhtemel pilot uygulamalarla netlik kazanacak.