
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, yükseköğretim öğrencilerinin teknolojiye erişimini kolaylaştıracak önemli bir yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. Teklif, üniversite öğrencilerinin akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi temel teknolojik cihazları Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden satın alabilmesini öngörüyor.
Kanun teklifinin gerekçesinde, özellikle pandemi döneminde hayatımıza giren uzaktan ve hibrit eğitim modellerinin kalıcı hale gelmesiyle birlikte öğrencilerin teknolojiye erişiminin hayati bir ihtiyaç haline geldiğine dikkat çekildi. Gerekçede şu ifadelere yer verildi:
Teknolojik cihaz fiyatlarının döviz kuru ve küresel ekonomik koşullar nedeniyle ciddi şekilde arttığı,
Bu artışın öğrenciler ve aileler üzerinde ağır bir mali yük oluşturduğu,
Pek çok öğrencinin ders materyallerine ulaşmakta, projelerini hazırlamakta ve akademik kaynaklara erişmekte zorluk yaşadığı belirtildi.
Bu durumun eğitimde fırsat eşitliğini doğrudan etkilediği belirtilerek, özellikle sosyoekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin eğitim amaçlı cihazlara erişimde geri kaldığı vurgulandı.
Açıklamada, eğitimin çağın gereklerine uygun şekilde sürdürülebilmesinin teknoloji desteği ile mümkün olduğu ifade edildi.
Vergi muafiyetinin: Gençlere ve eğitime verilen önemin bir göstergesi olduğu, Türkiye’nin nitelikli iş gücü kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacağı, Dijital dönüşüm stratejilerini hızlandıracağı, Ülkenin beşeri sermayesini güçlendireceği kaydedildi.
TEKLİF NELERİ KAPSIYOR?Kanun teklifine göre: 26 yaşından gün almamış, Açıköğretim öğrencileri hariç, T.C. vatandaşı ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri bu muafiyetten yararlanabilecek.
Öğrencilerin bir defaya mahsus olmak üzere satın alacakları sıfır akıllı telefon, bilgisayar veya tablet için ÖTV ve KDV alınmayacak. Cihazların iki yıl boyunca satılmaması da şartlar arasında yer alıyor. Muafiyet, fiyat sınırı olmaksızın tüm teknolojik cihazları kapsayacak şekilde düzenlendi.
Teklifin yasalaşması durumunda milyonlarca üniversite öğrencisi için önemli bir ekonomik destek sağlanmış olacak. Sürecin önümüzdeki günlerde Meclis komisyonlarında ele alınması bekleniyor.