
Milyonlarca araç sahibini ve vergi mükellefini yakından ilgilendiren 2026 yılı vergi ve harç tutarları netleşti. Her yıl ekim ayı enflasyon verilerine göre şekillenen yeniden değerleme oranı (YDO) bu yıl yüzde 25,49 olarak belirlenmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Kararı ile yetki kullanılarak, bazı vergi kalemlerinde bu oranın altında bir artışa gidilmesi kararlaştırıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), damga vergisi ve çeşitli harç kalemlerinde uygulanacak artış oranı yüzde 18,95’e çekildi. Normal şartlarda yüzde 25,49 oranında artması beklenen bu kalemlerde, 2026 yılı enflasyon hedefleriyle uyumlu bir düzenleme yapılmış oldu.
Düzenleme kapsamında; gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi, değerli konut vergisi, özel iletişim vergisi ve yurt dışına çıkış harcı gibi maktu tutarların güncellenmesinde vatandaşın ekonomik yükünün azaltılması hedeflendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yapılan artışın dezenflasyon süreciyle uyumlu olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, geniş kesimleri etkileyen vergi ve harç ödemelerinde yeniden değerleme oranı yerine daha düşük bir artış yapılmasının bilinçli bir tercih olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Düzenlemeyle, geniş kesimlerin etkilendiği vergi ve harç ödemelerinde, yeniden değerleme oranı yerine vatandaşımızın lehine olacak şekilde ve enflasyon hedefi ile uyumlu artış yapılmıştır. Böylece bir yandan maliye politikası ile dezenflasyon sürecine katkımızı sürdürürken diğer yandan da bütçe imkanları çerçevesinde vatandaşımızın yükümlülüklerini azalttık."
Yeni düzenlemeyle birlikte sadece MTV ve harçlar değil, aynı zamanda vatandaşın doğrudan faydasına olan maktu istisnalar ve dilim tutarları da güncellendi. Gelir vergisi tarifeleri, değerli konut vergisi tutarları ile veraset ve intikal vergisindeki maktu istisna miktarları, vatandaşın lehine olacak şekilde yeniden değerleme oranında artırılarak matrah dilimleri genişletildi.
Yeni tarifeler ve güncellenen tam liste, ilgili kurumların internet siteleri ve Resmi Gazete üzerinden erişime açıldı.