Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında emekli olacakların maaşlarının, 2024’te emekli olanlara göre yüzde 30 daha düşük olacağı uyarısında bulundu. Erken emeklilik taleplerinin arttığı bu dönemde Bakan Işıkhan, 2024 yılı sonu ve 2025 yılındaki emeklilik başvurularına dair maaş farklarının değişmeyeceğini belirtti.
Bakan Işıkhan, 2024 yılı ile 2025 yılı arasında emekli maaşlarında ciddi bir fark olacağını açıkladı. Özellikle enflasyonist dönemlerde uygulanan maaş artışlarının, emekli maaşları arasındaki farkı artırdığına dikkat çeken Işıkhan, şunları kaydetti:
"Emekli aylıkları, 2024 yılının Ocak ayında yüzde 49,25 ve Temmuz ayında ise yüzde 24,73 oranında artırıldı. 2024 yılı için toplam artış oranı yüzde 86,16 oldu. 2025 yılında ise, TÜFE oranının yüzde 45’i ve gelişme hızının yüzde 6 olacağını varsaydığımızda, güncelleme katsayısı yüzde 46,8 olacak. Bu fark, 2024’te emekli olanlar ile 2025’te emekli olanlar arasında maaş farkına yol açacak."
Son dönemde, emeklilik maaşındaki artış beklentisiyle 2025’ten önce emekli olmak isteyenlerin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. 2024 yılı içinde emeklilik dilekçesi vermiş olanlar, 2025 yılında emekli olacaklardan daha fazla maaşlar alacak. Bu durum, özellikle çalışanlar arasında erken emeklilik başvurularının hızlanmasına neden oldu.
Bakan Işıkhan, enflasyonun etkisiyle maaş artışları arasında ciddi bir fark oluştuğuna vurgu yaptı. Enflasyon oranlarının yüksek olduğu dönemlerde, emekli maaş artışlarının enflasyonun üzerinde belirlenmesinin, yıllık artışlarla güncelleme katsayısı arasındaki bağı kopardığını söyledi. Bu da, 2025 yılında emekli olacakların maaşlarını olumsuz etkileyen bir faktör oldu.
Sonuç olarak, 2025’te emekli olmayı düşünenler için maaş farkı önemli bir sorun teşkil edecek. 2024 yılında emekli olmak isteyenler ise 2025’te emekli olacaklara göre daha avantajlı olacak.