
SGK primleri, vergi, harç ve çeşitli kamu alacaklarını kapsayan yeni yapılandırma düzenlemesi Meclis gündemine geldi.
Hazırlanan kanun teklifine göre mevcutta 36 aya kadar uygulanan taksitlendirme süresi 72 aya, yani 6 yıla kadar çıkarılabilecek.
Yeni sistemle birlikte ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlar ve işletmeler, borçlarını daha uzun vadede ödeme fırsatı elde edecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde borçlu vatandaşlar ilgili kurumlara başvurarak yapılandırmadan yararlanabilecek. Yapılandırma işleminin ardından devam eden icra takiplerinin durdurulacağı belirtildi.
Borçların faiz oranları dikkate alınarak yeni ödeme planları oluşturulacak ve vatandaşlar kendi bütçelerine uygun vadeyi seçebilecek.
Kanun teklifindeki dikkat çeken maddelerden biri de teminatsız tecil sınırının artırılması oldu. Mevcut uygulamada 50 bin lira olan sınırın 1 milyon liraya çıkarılması planlanıyor.
Böylece vatandaşlar ve işletmeler, herhangi bir ipotek ya da banka teminatı göstermeden 1 milyon liraya kadar olan SGK ve vergi borçlarını yapılandırabilecek.
Düzenlemeden özellikle SGK primi ve vergi yükü bulunan esnaf ile küçük işletmelerin yoğun şekilde faydalanması bekleniyor.
Gelir İdaresi verilerine göre kamu borçlarının büyük bölümünün 1 milyon liranın altında olduğu ifade ediliyor.