BDDK’dan konut piyasasına hareketlilik getiren düzenleme

BDDK’nın konut kredilerine yönelik yeni düzenlemeleri sektörden olumlu karşılık buldu. Birinci el ve ikinci el ayrımının kaldırılması, enerji verimliliği yüksek konutların desteklenmesi ve finansmana erişimin kolaylaşmasıyla satışlarda artış bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2026 20:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2026 20:07

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredilerinde finansmana erişimi kolaylaştıracak yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Düzenlemeler kapsamında, birinci el ve ikinci el konut ayrımı kaldırılırken, 2010 sonrası inşa edilmiş ve asgari C enerji sınıfına sahip konutlar avantajlı kredi değer oranı kapsamına alındı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN OLUMLU DEĞERLENDİRMELER

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ziya Yılmaz, ikinci el konutlardaki kısıtlamaların kaldırılmasını piyasaya olumlu etki olarak değerlendirdi. Yılmaz, “Birinci ve ikinci el ayrımının kalkması, krediye erişimi artıracak ve konut satışlarını destekleyecektir. Sıfır konut satışlarının artması ise 250 alt sektörü ve istihdamı canlandıracak.” dedi.

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz ise düzenlemeleri “Tüketicilerin krediye erişimini kolaylaştıran ve finansal istikrarı destekleyen yerinde bir adım” olarak yorumladı. Enerji verimliliği yüksek konutların desteklenmesini takdirle karşıladıklarını belirten Ekiz, belediyelerden ruhsat süreçlerinde de hızlı adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İKİNCİ EL KONUTLARA ETKİ

AYİDER Başkanı Hakan Şişik, ikinci el konutların krediye erişiminin kolaylaşmasının özellikle kentsel dönüşüm projelerinde hareketlilik sağlayacağını belirtti. Şişik, “Depreme dayanıklı ancak eski bina stokunun eritilmesi açısından önemli bir hamle. İlk kez ev sahibi olacak tüketiciler avantaj kazanacak ve talep artacak.” dedi.

ORTA GELİRLİ TÜKETİCİLERE DESTEK

GAPAS Başkanı Mustafa Kemal Şahin, kredi kullanım oranlarının güncellenmesini ve birinci el-ikinci el ayrımının kaldırılmasını, orta gelirli kesimin konut sahibi olma umudunu artıracak doğru bir adım olarak nitelendirdi. Şahin, “Konut artık bir ihtiyaçtır, finansman ise ayrıcalık değil, erişilebilir bir hak olmalıdır. Kalıcı çözüm için faiz politikası, üretim modelleri ve teşvikler eş zamanlı yürütülmelidir.” ifadelerini kullandı.

FİNANSAL VE EKONOMİK KATKI BEKLENİYOR

Sektör temsilcileri, düzenlemelerle birlikte hem konut piyasasında canlılık hem de ekonomik büyüme ve istihdama olumlu katkı sağlanacağını vurguluyor. Enerji verimliliği yüksek ve güvenli konutların öncelikli hale getirilmesi, uzun vadede sürdürülebilir bir konut piyasası için kritik görülüyor.