
Lise son sınıf öğrencileri için yeni eğitim dönemiyle birlikte önemli bir değişiklik hayata geçiyor. Öğrenci ve veli talepleri doğrultusunda, üniversiteye hazırlık sürecinin daha verimli ve kapsayıcı hale getirilmesi amacıyla 12. sınıflarda “Hedef Temelli Destek Eğitimi” adlı yeni bir ders uygulamaya konuluyor.
Bu yenilik kapsamında ortaöğretim haftalık ders programlarında düzenlemeye gidildi. Yeni uygulama ile öğrencilerin geçmiş yıllardan kalan akademik eksiklerini tamamlamaları, bilgi ve becerilerini pekiştirmeleri ve yükseköğretim sınavlarına sistemli şekilde hazırlanmaları hedefleniyor.
Okul yönetimleri tarafından öğrenci tercihlerine göre planlanacak bu destek dersi, haftalık en az 3, en fazla 6 saat olarak belirlenebilecek. Dersin içeriğinde; Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık, yabancı dil ve T.C. inkılap tarihi gibi birçok temel akademik alan yer alacak.
OKULDA DESTEK, DIŞARIYA DAHA AZ İHTİYAÇ
“Hedef Temelli Destek Eğitimi” dersi okul saatleri içinde yürütülecek. Bu sayede öğrenciler, özel kurslara ya da okul dışı takviye programlarına daha az ihtiyaç duyacak. Öğrenciler, öğretmenlerinin rehberliğinde doğrudan okul ortamında eksik konularını telafi edebilecek.
Dersin kapsamı, ilgili öğretim programlarına uygun şekilde zümre öğretmenleri tarafından hazırlanacak ve her alan dersi için haftalık en az 1, en fazla 3 saat ayrılabilecek.
NOT YOK, GERİ BİLDİRİM VAR
Bu ders kapsamında öğrencilere not verilmeyecek. Onun yerine, gelişim süreçleri izlenecek ve çeşitli değerlendirme yöntemleriyle öğrencilere bireysel geri bildirimler sağlanacak.
Öğretmenler, ihtiyaç duymaları durumunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli öğrenme platformu MEBİ aracılığıyla içeriklere ulaşarak öğrencilerin öğrenme sürecini destekleyecek.
Yeni uygulamayla birlikte, eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi, sınavlara hazırlık sürecinin sistematik hale getirilmesi ve öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçlarının doğrudan okul ortamında karşılanması amaçlanıyor.