Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İran arasında devam eden müzakere sürecine ilişkin dikkate değer iddialar gündeme geldi. ABD basınında yer alan haberlere göre Başkan Donald Trump, iki ülke heyetleri arasında üzerinde uzlaşı sağlanan mevcut anlaşma taslağına müdahale ederek revizyon talebinde bulundu.
URANYUM KONTROLÜ VE HÜRMÜZ BOĞAZI ŞARTLARI MASADA
Axios haber platformunun ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre Trump, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda müzakere heyetine yeni talimatlar verdi. Yetkililer, Trump'ın anlaşmanın bir an önce neticelenmesini desteklediğini ancak özellikle İran'ın nükleer programına yönelik maddelerin tahkim edilmesini istediğini belirtti.
Başkan Trump'ın talepleri doğrultusunda şekillenen yeni müzakere başlıkları şu şekildedir:
Zenginleştirilmiş Uranyum: Kontrol mekanizmaları ve takvimlendirme konularında daha detaylı ve katı maddelerin eklenmesi isteniyor.
Hürmüz Boğazı: Deniz trafiğinin güvenliği ve boğazın açık tutulmasına ilişkin ifadelerin yeniden düzenlenmesi talep ediliyor.
Varlıkların Dondurulması: İran'a ait dondurulmuş varlıkların serbest bırakılmasını öngören maddelere yönelik çekinceler bulunuyor.
New York Times (NYT) gazetesinin haberinde de Trump'ın daha sert şartlar içeren revize edilmiş teklifi Pakistanlı yetkililer dahil arabulucular vasıtasıyla Tahran yönetimine ilettiği iddia edildi. İran tarafının bu taleplere birkaç gün içinde yanıt vermesi bekleniyor.
TRUMP: "İYİ BİR ANLAŞMAYA YAKLAŞTIK"
Gelişmelerin ardından Fox News kanalına açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, askeri operasyonlar ve diplomatik sürece ilişkin değerlendirmeler yaptı. İran ordusunun genel yapısına zarar vermediklerini savunan Trump, şu ifadeleri kullandı:
"İran ordusunu olduğu gibi bıraktık çünkü ordunun bir bakıma ılımlı olduğunu düşündük. Ilımlı olmayan başka kişiler vardı, onları etkisiz hale getirdik. Liderlik kademelerindeki çeşitli isimleri de devre dışı bıraktık. Savaşlarda herkesi ortadan kaldırmaya çalışırsanız geride 40 yıl boyunca toparlanamayan bir ülke bırakırsınız. Irak'ta yaşananlara bakın, çok kötü bir iş çıkardık. Bu son derece yanlış ve akılsızcaydı."
"TEK İSTEĞİMİZ NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMAMALARI"
Müzakerelerde aceleci davranılmaması gerektiğini vurgulayan Trump, iki ülkenin "iyi bir anlaşmaya" yakın olduğunu ileri sürdü. Yegane amaçlarının İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek olduğunu ve Tahran'ın da bu durumu kabul ettiğini iddia eden Trump, "Yavaş ama emin adımlarla bence istediğimizi elde ediyoruz. Eğer istediğimizi elde edemezsek, bunu farklı şekilde sonlandıracağız." dedi.