
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile yürütülen barış müzakerelerinin ikinci turu için 2 Haziran'da İstanbul'un ev sahibi olmasını teklif ettiklerini duyurdu. Lavrov, bu teklifi, müzakerelerde Rus heyetine liderlik eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy'nin Ukrayna tarafına ilettiğini belirtti.
Lavrov yaptığı açıklamada, "Krizle ilgili tüm temel meseleleri kapsayan bir belge hazırladık. Bu belgeyi, İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan ikinci tur doğrudan görüşmelerde Ukrayna heyetine sunmaya ve detaylarını açıklamaya hazırız" dedi.
Barış sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Lavrov, uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulunarak, "Barış için gerçekten çaba gösteren tüm tarafların, bu yeni tur müzakerelere destek vermesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.
MOSKOVA, KİEV'DEN YANIT BEKLİYOR
Medinskiy ise daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov ile iletişime geçerek, İstanbul’da yeni bir görüşme turu için yer ve tarih teklifinde bulunduklarını belirtmişti. Medinskiy, "Eğer mutabakata varılırsa, görüşmeye hazırız. Ateşkes de dahil olmak üzere tüm başlıkları somut biçimde ele alabiliriz" dedi.
Ukrayna tarafının şu an istişare sürecinde olduğunu kaydeden Rus yetkililer, 2 Haziran’daki olası buluşma için olumlu bir yanıt beklediklerini ifade ediyor.
Rusya ve Ukrayna, savaşın başlamasından bu yana ilk yüz yüze görüşmelerini 16 Mayıs’ta yine İstanbul’da gerçekleştirmişti. Gözler şimdi Kiev yönetiminin vereceği yanıtta.