
Kakao fiyatlarındaki yükseliş, bazı çikolata üreticilerini alternatif yöntemlere yönlendirdi. Bazı markalar, ürünlerinde pirinç şekerine ve yapay çikolata aromasına yer vererek maliyeti dengelemeye çalışıyor.
İngiltere’deki McVitie’s Penguin, Club barları ve KitKat White gibi ürünler artık “çikolata” olarak sınıflandırılamıyor.
KAKAO ÜRETİMİ TEHLİKEDEKüresel ısınma, kuraklık ve ormansızlaşma kakao tarlalarını tehdit ederken, dünya genelinde çikolata tüketimi hızla artıyor.
Artan talep karşısında üretimdeki istikrarsızlık, hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakıyor.
Son üç yılda kakao fiyatları dört kattan fazla artış gösterdi. Artan maliyetler, özellikle küçük çikolata üreticilerini zorluyor.
Win-Win CEO’su Mark Golder, “Çikolata kullanan her işletme şu anda ciddi bir krizle karşı karşıya. Bu durum, küçük üreticiler için varlık-yokluk meselesi haline geldi,” ifadelerini kullandı.
Golder’ın girişimi, geleneksel kakao çekirdeklerine bağımlılığı azaltmak amacıyla, fermente edilmiş pirinç, tahıl ve baklagillerden çikolata benzeri ürünler geliştiriyor.
Şirket, fermente edilmiş pirinç bazını keçiboynuzu, doğal yağlar ve şekerlerle harmanlayarak klasik çikolata üretim sürecini uyguluyor.
Sonuç, görünüşüyle, kıvamıyla ve erime şekliyle gerçek çikolatadan ayırt edilmesi güç bir lezzet sunuyor.