
ABD Başkanı Donald Trump ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Beyaz Saray’da bir araya gelerek tarihi bir görüşmeye imza attı. Bir Suriye devlet başkanının ABD Başkanı ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği ilk resmi görüşme olarak kayıtlara geçen buluşma basına kapalı gerçekleştirildi.
Şara, Brezilya’daki “COP30” İklim Zirvesi’ne katılmasının ardından Washington D.C.’ye geçti. Görüşmeye Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani de eşlik etti. Toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü ve Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasından bölgesel sorunlara kadar birçok konu masaya yatırıldı. Görüşme sonrasında Beyaz Saray’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Görüşmenin ardından ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’ye yönelik Sezar yaptırımlarının İran ve Rusya ile bağlantılı işlemler hariç olmak üzere 180 günlüğüne askıya alındığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, yaptırımların uygulanmasının kısmen durdurulduğu ve bu adımın Dışişleri Bakanı tarafından 10 Kasım itibarıyla kararlaştırıldığı belirtildi.
Sezar yaptırımları, 2019 yılında Suriye’deki Beşar Esad yönetimi ve bağlantılı kişi ve kurumlara yönelik ağır ekonomik tedbirler olarak yürürlüğe girmişti. Yaptırımların tamamen kaldırılması Kongre onayına bağlı olsa da, ABD Başkanı ulusal güvenlik gerekçesiyle askıya alma yetkisine sahip bulunuyor.
Bu görüşmeden önce Şara, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brian Mast ile de bir araya gelerek Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması süreciyle ilgili istişarelerde bulundu.
Şara, Beyaz Saray çıkışında kendisini bekleyen Suriyelileri selamlayarak tarihi buluşmayı noktalamış oldu.