ABD Başkanı Trump’tan İran’a anlaşma resti!

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’ndaki askeri hareketliliğin ardından İran’a yönelik diplomatik ve askeri mesajlarını sertleştirdi. Trump, bir anlaşma imzalanmaması durumunda İran’ın ağır sonuçlarla karşılaşacağını belirterek, "Anlaşma imzalanmazsa başlarına büyük bir bela açılacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2026 09:26
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2026 09:26

ABD Başkanı Donald Trump, başkentteki Lincoln Anıtı incelemeleri sırasında ve sosyal medya platformu Truth üzerinden yaptığı açıklamalarda, İran ile yaşanan son deniz çatışmasına ve nükleer müzakerelere dair önemli detaylar paylaştı. Hürmüz Boğazı'ndan geçen üç ABD muhribine saldırı düzenlendiğini belirten Trump, Amerikan unsurlarının hiçbir zarar görmediğini, ancak İran tarafının büyük kayıplar verdiğini ifade etti.

"DONANMALARI DENİZİN DİBİNİ BOYLADI"

Hürmüz Boğazı’ndan geçen "dünya standartlarındaki" üç Amerikan muhribinin ateş altına alındığını duyuran Trump, saldırıların etkisiz hale getirildiğini savundu. İran’ın geleneksel donanmasının önceki operasyonlarda büyük ölçüde yok edildiğini hatırlatan Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Ordumuz onları darmadağın etti. Donanmanın yerini alan küçük teknelerin birçoğunu batırdı. Eskiden 159 teknelik bir donanmaları vardı, şimdi hiç kalmadı. Hepsi denizin dibini boyladı. Atılan füzeler düşürüldü, gönderilen İHA’lar küle çevrildi."

"NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMALARI İMKANSIZ"

İran’ın nükleer programına dair kesin bir tavır sergileyen Trump, müzakerelerin tek hedefinin İran’ın nükleer silaha erişimini engellemek olduğunu yineledi. "Plan çok basit: İran’ın nükleer silahı olamaz" diyen Trump, İran yönetiminin de bu durumu kabul ettiğini ve yolun sonuna geldiklerini öne sürdü.

"ATEŞKES SÜRÜYOR AMA SABIR SINIRLI"

Yaşanan askeri sürtüşmeye rağmen ateşkesin ve temasların devam ettiğini doğrulayan ABD Başkanı, müzakere sürecine dair şu uyarıyı yaptı:

"Görüşmeler iyi gidiyor ancak bir anlaşma imzalanması şart. Ateşkes bittiğinde sadece İran'dan yükselen o devasa parıltıya bakmanız gerekecekve hızlıca bir anlaşma imzalamazlarsa, gelecekte çok daha sert ve şiddetli bir şekilde alt edilecekler."

"NORMAL BİR ÜLKE DEĞİL, DELİLER TARAFINDAN YÖNETİLİYOR"

İran yönetimini "normal bir ülke" olmamakla ve "deliler tarafından yönetilmekle" suçlayan Trump, Hürmüz Boğazı’ndan geçen üç muhribin bölgedeki deniz ablukasına (çelikten duvar) dahil olacağını da sözlerine ekledi. Trump’a göre İran, içinde bulunduğu durum nedeniyle bir anlaşmaya varılmasını ABD’den çok daha fazla istiyor.