Yumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yaptığı açıklamada, yumurtanın dünya genelinde en stratejik protein kaynaklarından biri olduğuna dikkat çekti. Akman, Birleşmiş Milletler'in (BM) de bu önemli besin kaynağını en öncelikli konuları arasında ele aldığını ifade etti.
ANNE SÜTÜNE EN YAKIN, FONKSİYONEL HAYVANSAL PROTEİN KAYNAĞI"Yıldız bileşen" olarak nitelendirilen yumurtanın, hayvansal protein kaynakları arasında besin değerleri açısından anne sütüne en yakın olduğunu belirten YÜSAD Başkanı Metin Akman, yumurtanın fonksiyonel özellikleriyle de en yaygın kullanılan hayvansal protein türü olduğuna dikkat çekti.
GIDA SANAYİNİN VAZGEÇİLMEZİ, EKONOMİK VE ÇEVRE DOSTU STRATEJİK ÜRÜNYumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurtanın sahip olduğu fonksiyonel özellikler sayesinde tüm gıda sanayinde yaygın olarak kullanıldığını ifade etti. Akman, "Köfteden keke, kremadan çikolataya, tatlılara kadar her türlü gıda ürününde yumurtayı kullanabiliyorsunuz. Kabarma, toparlama, yapıştırma gibi önemli özellikleri var. Ayrıca karbon ayak izi en düşük protein kaynaklarından biri. En ekonomik ve en rahat ulaşılabilen protein kaynağı olması da cabası. Türkiye, dünyanın en önemli üreticileri arasında ilk 10'da yer alıyor. Bu kadar stratejik bir ürüne ve yumurta üreticilerimize büyük değer vermeli, onları iyi anlamalıyız" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE YUMURTA SANAYİSİNDE POTANSİYELİNİN GERİSİNDE: İLK 50'DE BİLE DEĞİLİZYumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, Türkiye'nin yumurta sanayisinde kat etmesi gereken çok mesafe olduğunu vurguladı. Akman, "Yumurta sanayisinde Türkiye, dünya genelinde ilk 50 ülke arasına dahi giremiyor. Dünyanın en büyük 10 üreticisine baktığımızda, tamamının yumurta sanayisinde de ilk 10'da yer aldığını görüyoruz. Ancak biz bu alanda ilk 50'de bile değiliz" ifadelerini kullandı.,
Yumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, önümüzdeki 5-10 yıl içinde Türkiye'deki toplam yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 75'inin sadece 30 büyük üretici tarafından gerçekleştirileceği öngörüsünde bulundu. Akman, yumurta üretiminin yanı sıra ihracatın da sektör için hayati önem taşıdığını vurguladı.
GIDA GÜVENCESİNDE KORUMACILIK YERİNE İHRACAT VURGUSUGıda güvencesi açısından korumacı politikaların hiçbir yarar sağlamadığını belirten YÜSAD Başkanı Metin Akman, "Korumacı politikalar, piyasadaki arz ve talep dalgalanmalarını şiddetlendirerek uzun vadede dengesizliklere yol açıyor. İhracatın artırılması ise uzun vadede arz ve talep dengesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
YUMURTA KIRILDIĞI AN BAŞLAYAN SANAYİ: TOZ ÜRETİMİ ÇİFTÇİYİ RAHATLATIR, FİYAT İSTİKRARI SAĞLARYumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurtanın kırılmasıyla birlikte sanayisinin başladığını ifade ederek, "Sanayi, yumurtayı kırıp pastörize sıvı yumurta üretiyor. Ardından bu ürünlerin türevlerine doğru hızlı bir gelişim gösteriyor. Raf ömrü 1-2 yıla kadar uzatılabiliyor. Yumurta tozu, diğer ülkelerdeki süt tozuna benzer şekilde lisanslı depoculuk kapsamına alınabilir. Yumurta tozu üretiminin artması, çiftçinin refahını kesinlikle yükseltir, arz ve talep esnekliğini artırır ve fiyat istikrarını sağlar. Bu nedenle yumurta sanayisinin gelişimi büyük önem taşıyor. 10 yıl önce toplam üretimin sadece yüzde 1'i sanayide işlenirken, gelişmiş pazarlarda bu oran yüzde 25-30 arasında. Günümüzde Türkiye'de bu oran yüzde 8'e ulaştı. Hedefimiz bu oranı yüzde 25-30'lara çıkarmak ve bu alanda daha çok yolumuz var" dedi.
KOLAJENDEN BİYOPLASTİĞE, GÜBREDEN YEME GENİŞ KULLANIM ALANLARIYumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurtanın pastörize sıvısı ve tozunun yanı sıra kabuğunun da sanayi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Akman, "Yumurta kabuğundaki zardan kolajen üretilebilir. Yumurta kabuğundan biyoplastik elde etmek de mümkün. Ayrıca polipropilen üretiminde önemli bir dolgu maddesi olarak kullanılıyor. Boya sanayisinde ve inşaatlarda da değerlendirilen yumurta kabuğu, gübre olarak kullanılabileceği gibi asidik topraklarda asit oranını düşürmek için kireç yerine de tercih edilebilir. Hayvan yemlerinde de değerlendirilebilen yumurta kabuğu, özellikle haşlanmış yumurtanın kabuğu ve zarı çok daha yüksek değerlere satılabilir" diye konuştu.
1 LİRALIK YUMURTA SANAYİ ÜRÜNLERİYLE 4 LİRAYA ÇIKABİLİRYumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, sanayinin yumurtayı çok daha değerli bir hale getirebileceğini ifade etti. Akman, "Eğer yumurtanın fiyatı 1 lira ise, sanayide işlenmiş ürünleriyle bu değeri en az 4 liraya çıkarabilirsiniz. Yani 4 kat katma değer elde etmek mümkün. Bu potansiyele ve bol miktarda üretim kapasitesine sahibiz" şeklinde konuştu.