2019’dan bu yana “Ne Varsa Yıldırım’da Var” mottosuyla hizmet veren Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, yerel seçimlerde yeniden güven tazeleyerek görevine devam ediyor. Başkan Yılmaz, bugüne kadar hayata geçirdikleri projelerin ve gelecek dönem hedeflerinin tanıtıldığı geniş katılımlı lansman toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yapan Başkan Yılmaz, “Altı yıl önce yola çıkarken, ‘Sensiz Olmaz Yıldırım’ demiştik. Biz, birliğin ve beraberliğin işin besmelesi olduğuna inandık. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, tüm paydaşlarıyla Yıldırım’da birlikte hareket ettik. Bugün gönül rahatlığıyla diyebiliyoruz ki, ‘Yıldırım sizinle güzel’” ifadelerini kullandı.
İMAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE REKOR ADIMLARYıldırım’ın en temel gündemlerinden birinin imar ve kentleşme olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, 6 milyon 600 bin metrekarelik alanda imar plan çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, “Şimdiye kadar 20 bin tapu dağıttık. Yaklaşık 30 bin hemşehrimizin mülkiyet sorununu çözdük. Halen devam eden 15 bin tapuluk daha alan var. Onların da birkaç ay içinde işlemlerini tamamlamış olacağız” dedi.
YILDIRIM, BURSA’NIN YÜZDE BİRİ AMA NÜFUSUN YÜZDE 21’İNİ BARINDIRIYORBaşkan Yılmaz, ilçenin demografik yapısına da dikkat çekerek, “Yüzölçümü olarak Bursa’nın yüzde birini oluşturan Yıldırım, nüfus olarak yüzde 21’inden fazlasını barındırıyor. Bu yoğunluk, sosyal yaşam alanları oluşturma noktasında zorluklar doğursa da söz verdiğimizden fazlasını hayata geçirdik” dedi.
Yıldırım’da farklı bölgelerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerine değinen Yılmaz, Mevlana Mahallesi’ndeki 950 konutun yıkılarak 1250 konutun inşa edildiği projeyi örnek gösterdi. Mimar Sinan ve Arabayatağı gibi mahallelerde de çalışmaların devam ettiğini söyleyen Yılmaz, “Biz sadece bina yenilemiyoruz; yolları, sağlık alanlarını, parkları ve sosyal donatılarıyla birlikte bütüncül projeler üretiyoruz” dedi.
“YILDIRIM’DA DÖNÜŞÜM DAMLA DAMLA BÜYÜYOR”Yıldırım’da kentsel dönüşümü sadece fiziksel değil, sosyal bir dönüşüm olarak da ele aldıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, “Her bölgeye özel çözümler geliştirdik. Emine Erdoğan hanımefendinin öncülük ettiği dönüşüm çağrısıyla başlayan projelerimiz, vatandaşın sahiplenmesiyle dalga dalga yayıldı. Dönüşümde başarı, vatandaşla birlikte yürümekten geçiyor” diye konuştu.
Yılmaz, Yıldırım Belediyesi’nin imar uygulamaları ve kentsel dönüşüm alanında Bursa’nın en tecrübeli kurumu haline geldiğini de sözlerine ekleyerek, “Bugün artık sadece plan yapan değil, planı uygulayıp vatandaşa çözüm sunan bir belediyeyiz” dedi. Başkan, hak sahiplerinin sorunlarını çözmek için kurulan “Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi” sayesinde, miras problemleri, yurtdışında bulunan hak sahipleri gibi sorunlara çözüm üretildiğini vurguladı. Dönüşüm projeleriyle sadece konut yenilenmediğini, aynı zamanda yeni bulvarlar, parklar ve sosyal yaşam alanlarının da kazandırıldığını belirten Başkan, kamuya yük oluşturmadan sürdürülen bu süreçle herkesin kazandığı bir model geliştirdiklerini söyledi.
Bu dönem hedeflerinin 30 bin konutu dönüştürmek olduğunu açıklayan Başkan, “Yıldırım’ın kentsel dönüşüm belgesini bu yıl içinde tamamlayacağız. Ayrıca ilçenin tamamını drone ile tarayarak dijital ortama aktardık. Bu sayede afet yönetim planlarımızı daha etkin şekilde oluşturabileceğiz.” dedi.
Ulaşım konusunda da önemli projelerin hayata geçirildiğini ifade eden Başkan, Yıldırım’da trafik yükünü azaltmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde yeni bağlantı yolları planladıklarını aktardı. “Alternatif güzergâhları Yıldırım Belediyesi olarak biz açalım, Büyükşehir Belediyesi ise altyapısını ve asfaltını tamamlasın. Böylece doğu yakasındaki trafik sorununu hep birlikte çözelim.” teklifinde bulunduklarını belirtti.
Yeşil alanlar ve sosyal tesisler konusuna da değinen Yılmaz, 41 yeni mahalle parkı yaptıklarını, Cumalıkızık bölgesine nefes aldıracak 50 bin metrekarelik bir orman parkı projesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Aynı bölgede çocuk köyü kurulması için de hazırlıkların sürdüğünü aktardı.
Enerji verimliliği ve çevreci yatırımların da ön planda olduğunu vurgulayan Başkan, güneş enerjisi yatırımlarıyla belediye tesislerinde yeşil enerji kullanımını yaygınlaştıracaklarını belirtti.
Eğitim ve gençlik projelerinde de örnek çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Başkan Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi’nin Yıldırım’da yer almasının ilçeye eğitim anlamında değer kattığını, kurdukları gençlik merkezlerinin ve kütüphanelerin yoğun ilgi gördüğünü ifade etti. Mayıs ve Haziran aylarında yeni gençlik ve spor merkezlerinin açılacağını da sözlerine ekledi.
Kadınlara ve gençlere yönelik spor merkezlerinin yanı sıra erkekler için de spor alanları oluşturduklarını dile getiren Başkan Yılmaz, Bursaspor Spor Lisesi projesinin de bu dönemde hayata geçirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Ayrıca, Sporcu Sağlığı Merkezi kurarak profesyonel sporculara destek sağlayacaklarını açıkladı.
“Yıldırım’da sadece yatırım değil, insana dokunan projeler üretiyoruz” diyen Başkan, 2024 yazında 47 bin çocuğa hizmet verdiklerini, bu sayıyı 2025’te 60 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Sporun gençlerin ruhsal ve sosyal gelişimi açısından da kritik olduğunun altını çizdi.
Yıldırım Belediye Başkanı, ilçede hayata geçirilen sosyal, çevresel ve kültürel projeler hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda organizasyona ev sahipliği yaptıklarını vurgulayan Başkan, spor merkezlerinden kadın kooperatiflerine, sokak hayvanları için oluşturulan doğal yaşam alanlarından istihdam merkezlerine kadar birçok alanda örnek projeler geliştirdiklerini belirtti.
Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını artırmak amacıyla kurulan 15 kadın kooperatifiyle Türkiye’de örnek bir ilçe olduklarını ifade eden Başkan, aynı zamanda modern kapalı pazar alanlarıyla da hemşehrilerine daha hijyenik ve konforlu alışveriş ortamları sunduklarını dile getirdi.
Sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek adına doğaya uyumlu yaşam alanları oluşturduklarını söyleyen Başkan, mobil aşı araçları ve 7/24 hizmet veren acil müdahale ekipleriyle de bu süreci desteklediklerini kaydetti.
İstihdam konusuna da özel önem verdiklerini belirten Başkan, kurulan istihdam merkezleri aracılığıyla binlerce Yıldırımlıya meslek edindirme ve iş bulma imkânı sağlandığını aktardı. Ayrıca özel gereksinimli bireyler için birebir koçluk desteklerinin sürdüğünü ve yakın zamanda düzenlenecek “Engelsiz Kitap Fuarı”nın bu kapsamda önemli bir adım olacağını duyurdu.
Aile bütünlüğünü korumaya yönelik çalışmalara da değinen Başkan, yakın zamanda düzenlenen Aile Çalıştayı’nın sonuçları doğrultusunda aile eğitimleri başlatacaklarını ve ihtiyaç sahibi 500 ailenin düğün salonu ihtiyacını karşılayacaklarını açıkladı.
Geri dönüşüm projeleri kapsamında başlatılan kart sistemiyle hem çevre bilincini artırmayı hem de vatandaşın ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan, “Bu iş birlikle olur, birlikte başarmak için gayret ediyoruz” dedi.
Gençlik ve spor yatırımları arasında öne çıkan projelerden biri olan Doktor Gençlik ve Spor Merkezi’nin de yakında açılacağını müjdeleyen Başkan, şehre değer katacak birçok kültürel ve sportif yatırımı daha hayata geçireceklerini dile getirdi.
Son olarak teknik üniversiteyle yapılacak iş birlikleriyle Yıldırım’ı bir üniversite kenti haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Başkan, Yavuz Selim Mahallesi’nde hayata geçirilecek teknopark projesinin de ilçenin kalkınmasında lokomotif rol oynayacağını sözlerine ekledi.