Uzmanı uyardı: “Güneş gözlüğü dört mevsim kullanılabilir"

Doruk Nilüfer Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bayram Çalışkan, UV ışınlarının göz sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekerek, güneş gözlüğü kullanımının sadece yaz değil, yılın dört mevsimi sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2025 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2025 11:33

Doruk Nilüfer Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bayram Çalışkan, güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Zararlı ultraviyole (UV) ışınlarının katarakt, pterjium ve retina hasarları gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Çalışkan, özellikle çocuklar, kontakt lens kullanıcıları ve açık havada uzun süre vakit geçiren bireylerin güneş gözlüğünü ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.

SADECE KOYU CAM YETMEZ: UV 400 ŞART

Dr. Çalışkan, gözlük seçiminde cam koyuluğunun yeterli olmadığını, UV 400 korumasının esas alınması gerektiğini vurguladı: “Koyu cam UV koruması yoksa göz bebeğini genişleterek daha fazla zararlı ışığın göze girmesine neden olur. Bu da göz sağlığını ciddi şekilde tehdit eder.”

POLARİZE CAMLAR GÖRSEL KONFOR İÇİN

Güneş gözlüklerinde sıkça tercih edilen polarize camların UV koruması sağlamadığını ifade eden Dr. Çalışkan, “Polarize camlar parlamayı azaltır, özellikle şoförler ve deniz kenarında vakit geçirenler için idealdir. Ancak UV ışınlarını engellemez” dedi.

ÇOCUKLAR VE LENS KULLANANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Çocukların UV ışınlarına karşı en az yetişkinler kadar savunmasız olduğunu hatırlatan Dr. Çalışkan, erken yaşta güneş gözlüğü kullanımının ilerleyen yaşlarda göz hastalıklarını önlemede etkili olduğunu belirtti. Lens kullanan bireylerin ise ekstra koruma sağlamaları gerektiğine dikkat çekti: “Lens UV korumalı olsa bile yeterli değildir. Güneş gözlüğüyle desteklenmelidir. Gerekirse numaralı güneş gözlüğü tercih edilebilir. Güneş gözlüğü kullanımı yalnızca yaz aylarıyla sınırlı kalmamalıdır. UV ışınları kışın da etkili olduğu için her dışarı çıkıldığında kullanılmalıdır.”