
Bursa’nın Keles ilçesinde, 1100 metre rakımda faaliyet gösteren Pınarcık Süs Bitkileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Türkiye’de bugüne kadar yapılmamış bir üretim modeline imza atıyor. Kooperatif, bu yıl ilk kez 30 bin adet ıhlamur fidanını saksılarda yetiştirmeye başlayarak, süs bitkisi üretiminde yeni bir dönem başlattı.
Kooperatif Başkanı Mehmet Sakarya, 2017 yılında kurdukları kooperatifin ilk yıllarında mevsimlik bitkiler ürettiklerini, bu yıl ise daha kalıcı ve stratejik ürünlere yöneldiklerini belirtti. Ihlamurun yanı sıra at kestanesi, sedir, kayın ve mavi ladin gibi farklı ağaç türlerinde de deneme üretimleri yapılıyor.
“RİSK ALIYORUZ AMA ÜRETİCİLERİMİZ KAZANSIN İSTİYORUZ”
Özellikle ıhlamur üretiminin riskli olduğunu dile getiren Sakarya, “Bu yıl 30 bin ıhlamur diktik. Eğer başarılı olamazsak seneye vazgeçeriz. Çünkü hata yapma şansımız yok. Üreticilerimize alternatif ve kazançlı ürünler sunmak istiyoruz. 1100 rakımdayız, kışın nasıl geçeceğini bilmiyoruz ama yaşayıp göreceğiz” dedi.
Ihlamurun Türkiye’de genellikle toprakta üretildiğini ancak kendilerinin kap sistemiyle üretim yaptığını ifade eden Sakarya, bu yöntemin farklı iklim koşullarında da uygulanabilir olduğunu ve iç piyasada büyük ilgi görebileceğini belirtti.
DÜNYA PİYASALARI HEDEFLENİYOR
Mevcut üretim kapasitesinin artırılması ve iç piyasadan dış pazara geçişin mümkün olduğunu vurgulayan Mehmet Sakarya, “Türkiye’de 3-5 bin adet ıhlamur fidanı üretenler var ama 30 bin üretimi ilk kez biz deniyoruz. Şu an büyük firmalara altyapı ürünleri sağlıyoruz. Ancak biraz daha destek görürsek, dünya piyasalarına da hitap edecek noktaya gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
Ankara ve İstanbul gibi büyükşehir belediyelerine ürün gönderdiklerini, Bursa’da ise aynı imkânı bulamadıklarını söyleyen Sakarya, “Aile çiftçiliği yapıyoruz. Maliyetlerimiz düşük çünkü kendi arazilerimizi kullanıyoruz. Bu yıl sadece istihdama 700 bin TL katkı sunduk. Bölgemize de nakdi fayda sağlıyoruz” dedi.
“İTHALAT YERİNİ İHRACATA BIRAKMALI”
Türkiye’nin yıllardır bu tarz bitki ihtiyaçlarını ithalatla karşıladığını ancak artık bu trendin değişmesi gerektiğini vurgulayan Sakarya, “Eğer Orman Genel Müdürlüğü gibi kurumlar fide konusunda destek verirse, çok daha büyük işler başarabiliriz. Türkiye artık bu ürünlerde ithalat değil, ihracat yapmalı,” diye konuştu.