
Bursa merkez ve ilçeleri, şubat ayında son yılların en yoğun yağışını aldı. Uzun yıllar şubat ayı ortalaması metrekareye yaklaşık 75 kilogram olan şehirde, bu yılın aynı ayının henüz 25’i itibarıyla 105 kilogram yağış düştü. Karacabey ilçesinde ise yaklaşık 100 kilogram yağış kaydedildi.
Uludağ eteklerinde kar erimeleri sürerken, bugün itibarıyla kar kalınlığı 168 santimetreye ulaştı. Bu durum, Uluabat Gölü’nün su seviyesinin metrelerce yükselmesine ve kapladığı alanın genişlemesine neden oldu.
Uluabat Gölü’nün sularını Marmara Denizi’ne ulaştıran Çapraz Çayı, son yılların en dolu haliyle akışını sürdürüyor. Yaşanan taşkınlar, Uluabat Mahallesi’ndeki 625 yıllık Valide Sultan Camisi’ni doğrudan tehdit ediyor.
Uluabat Mahallesi Muhtarı Ramazan Hamamcı, Valide Sultan Camiİ’nin Orhan Gazi’nin annesi adına yaptırıldığını belirterek, “Bursa’daki Orhan Gazi Cami’nin artan taşlarından yapılmış tarihi bir mekan. Gözümüz gibi bakıyoruz” dedi.
Hamamcı, göl taşkınlarının tarım alanlarını su altında bıraktığını ve caminin bahçe girişinin sular nedeniyle kapandığını ifade etti. Su, merdivenlerin ikinci basamağına kadar yükseldi. Hamamcı, “Az daha yükselse cami içine girecek su. Yağışlar sürerse çayın daha fazla taşmasından korkuyoruz. Camiye şu an üst taraftan giriş yapılıyor” dedi.
Ayrıca yaz aylarında cemaatin gölgesinde namaz vaktini beklediği ağaçların bile sular altında kaldığını belirten Hamamcı, göl seviyesinin halen yükselmeye devam ettiğini söyledi.
Muhtar ve mahalle sakinleri, tarihi caminin korunması için göl ve çay taşkınlarını yakından izliyor. Yaz mevsiminde de gölün seviyesi ve çevresel etkileri nedeniyle Valide Sultan Camisi’nin güvenliği için önlemler gündemde.
ULUABAT GÖLÜ'NÜN SULARI 625 YILLIK CAMİYİ TEHDİT EDİYORUluabat Gölü'nün suları Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat Mahallesi'ndeki 625 yıllık Valide Sultan Camisi'ni tehdit ediyor.https://t.co/xAs2AcBtiB#Bursa #Karacabey #UluabatGölü pic.twitter.com/7boDLo25Cs
— Bursa Hayat (@bursahayatcomtr) February 26, 2026