Anadolu’nun özgün çoban köpekleri, nesiller boyu safkan olarak korunmaları için özel tesislerde özenle yetiştiriliyor. Bu merkezlerde, genetik saflığın korunması için titiz çalışmalar yürütülerek, kangal ve akbaş gibi yerli ırkların gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılması sağlanıyor.
Bursa’nın Karacabey ilçesinde 1997 yılından bu yana üretimi yapılan çoban köpekleri, soy kütüğü sistemiyle kayıt altına alınıyor. Böylece, genetik akrabalık ilişkileri takip edilerek ırk özelliklerinin bozulmasının önüne geçiliyor. Yüksek koruma içgüdüsüne sahip olan bu köpeklerin yavrularına sahip olmak isteyenler, aylar öncesinden sıraya giriyor.
YOĞUN TALEP: 160 KİŞİ SIRADA BEKLİYOR
Tesiste görev yapan hayvan besleme teknikeri Seydi Vakkas Karaoğlan, 220 köpek kapasiteli merkezde çalışmaların hassasiyetle sürdüğünü belirtti. Geçtiğimiz yıl 205 yavru dünyaya gelirken, bu yıl 250’ye yakın doğum bekleniyor.
Kangal ve akbaş yavrularına yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Karaoğlan, “Şu anda yaklaşık 160 kişi sırada bekliyor. Bir kişi başvurduğunda, yavrunun teslim edilmesi ortalama 6-7 ayı buluyor. Safkan köpekler yetiştirdiğimiz için bizi tercih ediyorlar. Akademisyenler ve uzmanlarla iş birliği içinde, ırkın özelliklerini koruyarak üretim yapıyoruz” dedi.
KORUMACI İÇGÜDÜLERİYLE ÖNE ÇIKIYORLAR
Tesiste şu an 97 kangal ve 96 akbaş olmak üzere toplam 193 köpek bulunuyor. Yavrular, en az 3 aylık olmadan satılmıyor ve sahiplenmek isteyenlere gerekli bakımla ilgili öneriler sunuluyor.
Kangallar ve akbaşlar, sürülerin korunmasında ve bekçilik görevlerinde en güvenilir köpekler olarak biliniyor. Karaoğlan, “Bu köpekler, kurt, çakal ve domuz gibi yırtıcılara karşı sürüleri koruma görevini üstlenir. Aynı zamanda yüksek sadakatleri ve zeka seviyeleri sayesinde koruma amaçlı da tercih ediliyor. Son yıllarda akbaş ırkına olan ilgi arttı ve Türkiye’de yaygınlaşmaya başladı” diye ekledi.