
Geçen yıl ortalama 18-20 liradan satılan Bursa şeftalisi, bu yaz rekolte kaybı ve maliyet artışı nedeniyle tüketiciye çok daha pahalıya ulaşacak. Henüz hasadına yaklaşık 15 gün kalan şeftali, şu anda tüccarlar tarafından dalında 50 TL’ye satın alınıyor. Toplama, nakliye ve kar payları eklendiğinde ise pazar ve marketlerde kilosunun 100 TL’ye çıkması bekleniyor.
TÜİK’in 2025 yılı birinci tahminine göre Türkiye genelinde şeftali üretimi yüzde 32, nektarin üretimi ise yüzde 35 düşecek. Bursa'nın Gürsu ilçesi, nispeten daha az etkilense de bölgede de yaklaşık yüzde 30’luk verim kaybı yaşandığı bildiriliyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu ovasında bu yıl yaklaşık 15 bin tonluk rekolte beklendiğini ifade etti.
Bursa’nın diğer üretim merkezlerinden İznik ve İnegöl’de ise durum daha vahim. Don zararı nedeniyle bu bölgelerde daha büyük kayıplar yaşandı. Bu da piyasada ürün azlığına, dolayısıyla fiyat artışına neden oldu. Şu anda tüccarın dalından 45-50 TL’ye aldığı ürün, işçilik ve nakliye giderleriyle toptan maliyeti 70 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde arttığını belirten Dönmez, özellikle işçilik, gübre ve lojistik kalemlerindeki yükselişin üretici üzerindeki yükü ağırlaştırdığını söyledi. Fiyatlar yüksek görünse de, ürünün vadeli satışı nedeniyle çiftçi yine kazancını uzun vadeye yaymak zorunda kalıyor.
AVRUPA’DA DA ARZ AZ, TALEP YÜKSEKYalnızca Türkiye’de değil, Avrupa'da da bazı bölgelerde şeftali üretiminin düştüğüne dikkat çeken Dönmez, “Bu yaz, sadece yerel değil, uluslararası pazarda da şeftali az. Dolayısıyla ürün kıymetli. Tüketicinin ucuz şeftali yeme ihtimali bu yıl çok düşük” dedi.
Üretimdeki düşüş, maliyet baskısı ve iklim etkileri birleşince, yaz aylarında şeftali ve nektarin fiyatlarının artmaya devam etmesi bekleniyor. Tüketici bu yıl bu meyveleri daha az ve daha pahalı tüketebilir.