
Papa 14. Leo’nun merakla beklenen İznik ziyareti öncesinde ilçe adeta alarma geçti. Hem karada hem İznik Gölü’nde geniş kapsamlı güvenlik önlemleri alınırken, Sahil Güvenlik ve polis ekipleri bölgede yoğun mesai harcadı. Ziyaretin gerçekleşeceği saatler yaklaşırken göl çevresindeki güvenlik çemberi daha da daraltıldı.
Göl kıyısında toplanan kalabalığın arasından bir vatandaşın yüzmek amacıyla İznik Gölü’ne girmesi, güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Papa’nın gelişi öncesinde olası tüm risklere karşı teyakkuzda olan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, suya giren kişiye anında müdahale ederek kıyıya dönmesini sağladı. Kısa süreli hareketlilik güvenlik ekiplerinin hızlı müdahalesiyle sona erdi.
Ziyaret öncesi göl çevresinde alınan önlemler yalnızca yüzeyle sınırlı kalmadı. Olası tehditlere karşı su altı güvenliği de en üst seviyeye çıkarıldı. Dalgıç ekipleri göle dalış yaparak geniş kapsamlı arama-tarama çalışmaları gerçekleştirdi. Göl tabanında şüpheli bir duruma rastlanmazken, ekipler ziyaret boyunca gölde devriye faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.
Papa’nın gelişine dakikalar kala, Kardinaller heyeti de İznik’teki tarihi bazilikaya giriş yaptı. Ziyaret, hem dini hem diplomatik açıdan büyük önem taşırken, tüm dünya gözlerini İznik’e çevirmiş durumda.