Osmangazi’de kadınlar Somuncu Baba’nın 500 yıllık ekmeğini yaptı

Osmangazi Belediyesi, Miraç Kandili’ni anlamlı bir etkinlikle kutladı. Kadınlar, Somuncu Baba’nın asırlık ekmek geleneğini uygulamalı olarak öğrenirken, hazırlanan ekmekler ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2026 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2026 11:28

Osmangazi Belediyesi, Hazreti Muhammed’in (S.A.V) göğe yükseldiğine inanılan Miraç Kandili dolayısıyla, “Somuncu Baba’nın İzinde Ekmek Yapım Atölyesi ve Tasavvuf Sohbetleri” programını hayata geçirdi. Etkinlik, Somuncu Baba Evi, Fırını ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

KADINLAR SOMUNCU BABA’NIN EKMEK GELENEĞİNİ ÖĞRENDİ

Etkinliğe katılan Osmangazili kadınlar, Somuncu Baba’nın yüzyıllardır süregelen ekmek tarifini uygulamalı olarak deneyimledi. Rivayetlere göre Ulu Cami’nin inşaatında çalışan işçilere ekmek yetiştiren Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) fırınlarının bulunduğu mekanda, katılımcılar un, su ve tuzdan oluşan hamuru mayalayarak ölçülü şekilde ekmekler pişirdi.

Kadınlar, etkinlik sırasında duygularını şöyle paylaştı:

“Bu yaptığımız ekmek sadece un, tuz ve sudan ibaret değil; yüzyıllardır günümüze ulaşan Somuncu Baba’nın bereket ekmeği. Miraç Kandili’ni bu anlamlı etkinlikle kutlamak bizim için çok özel oldu.”

HAZIRLANAN EKMEKLER İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILDI

Atölye kapsamında hazırlanan ekmekler, kandil simitleri ile birlikte ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtıldı. Etkinliğe katılan CHP Osmangazi İlçe Başkanı Raşit Gürbüz de dağıtım sırasında programa destek verdi.

TASAVVUF SOHBETİYLE MANEVİ BOYUT PEKİŞTİ

Programın devamında Bursa İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Yavuz Yedek, “Kandil Işığında Yükselmek: Miraç, Ekmek ve Derviş” başlıklı tasavvuf sohbeti gerçekleştirdi. Yedek, Somuncu Baba Evi’nin Bursa’nın manevi merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, etkinliğin anlamını şu sözlerle açıkladı:

“Emir Sultan Hazretleri, Somuncu Baba ve Bursa’nın büyük alimleri bu bölgede buluşmuş, sohbetler etmiş. Ekmekle insanın yoğrulmasını, dervişin mürşidinin elinde olgunlaşmasını Miraç yolculuğuyla birlikte ele aldık. Bu anlamlı gecede böyle bir programda bulunmak çok kıymetli.”