
Nilüfer Belediyesi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bir seminer organize etti. Nilüfer Belediyesi Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde gerçekleştirilen “Engelli mi, Engellenen mi?” başlıklı seminerde, engelli bireylerin sosyal ve kamusal alanda yaşadıkları zorluklar ele alındı.
KAMUSAL ALAN TASARIMLARI VE SOSYAL HAYATA KATILIM
Seminere konuşmacı olarak katılan Fiziksel Erişilebilirlik Deneyim Uzmanı Can Koç ve Görme Farklılığı Deneyim Uzmanı Utku Demiryakan, günlük yaşamda karşılaştıkları durumları katılımcılarla paylaştı.
Geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalye kullanmaya başladığını belirten Can Koç, eğitim ve sosyal hayata katılımda yaşadığı aksaklıkların kendi fiziksel durumundan ziyade kaldırım, bina ve kent tasarımlarındaki uygunsuz planlamalardan kaynaklandığını ifade etti.
ULAŞIMDA DOĞRU TASARIMIN ÖNEMİ
Öğrencilik yıllarında toplu taşımada yaşadığı bir durumu aktaran Utku Demiryakan ise metro hatlarındaki sesli anons sistemlerinin çalışmaması ve yönlendirme tabelalarının yetersizliği nedeniyle yön bulmada zorluk yaşadığını dile getirdi. Demiryakan, kamusal alanlarda uygulanacak doğru ve kapsayıcı tasarımlarla bu tür sorunların önüne kolayca geçilebileceğine dikkat çekti.
Erişilebilirlik standartlarının tam anlamıyla sağlanabilmesi için sadece yerel yönetimlerin değil; özel sektörün, üniversitelerin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluk alması gerektiği vurgulandı. Soru-cevap bölümünün ardından, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.