Mustafa Bozbey'e 402 yıla kadar hapis istemi!

Görevden uzaklaştırılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame tamamlandı. Savcılık, Bozbey'in çeşitli suçlamalar nedeniyle toplam 402 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2026 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2026 12:17

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kentin siyaset ile iş dünyasını sarsan büyük rüşvet, suç örgütü ve kara para aklama soruşturmasında çok kritik bir aşamaya geçildi. Savcılık tarafından hazırlanan 862 sayfalık kapsamlı iddianame, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, dönemin Nilüfer Belediye Başkanı olan Mustafa Bozbey ve yine dönemin Belediye Başkan Yardımcısı (daha sonraki Belediye Başkanı) Turgay Erdem liderliğinde faaliyet gösteren iki ayrı suç örgütünün yapısı, hiyerarşisi ve işleyiş mekanizması tüm detaylarıyla gözler önüne serildi.

KAMU GÜCÜYLE ÖRGÜTSEL YAPI VE "TEK İMZA" SİSTEMİ

Kabul edilen iddianamede, Mustafa Bozbey’in belediye başkanlığı döneminde kamunun gücünü kullanarak örgütsel bir yapı kurduğu, bu yapıda kopmaları önlemek adına hiyerarşik bir baskı uyguladığı belirtildi. Yapılan incelemelerde, mevzuatta "koordinatör başkan yardımcısı" diye bir unvan bulunmamasına rağmen, Bozbey'in bu unvanı ihdas ederek İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün devredilemez yetkilerini Turgay Erdem’e devrettiği aktarıldı.

"Tek imza" olarak tabir edilen bu usulsüz yetkiyle, İmar Kanunu ve mevzuata tamamen aykırı şekilde, inşaat firmalarından alınan rüşvetler karşılığında usulsüz emsal artışları yapıldığı ve projelere ruhsat ile yapı kullanım izinleri verildiği vurgulandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği raporları da bu ruhsatlardaki kanuna aykırılıkları açıkça tescilledi.

MİLYONLARCA LİRALIK RÜŞVETİ PARAVAN ŞİRKETLERLE AKLAMIŞLAR

Suçtan elde edilen milyarlarca liralık gelirin gizlenmesi ve aklanması için kurulan paravan şirketler ağı da MASAK raporlarıyla deşifre edildi. İddianamedeki çarpıcı tespitler şu şekilde sıralandı:

Paravan Şirketler ve Taşınmaz Devri: Örgüt hiyerarşisindeki üçüncü şahıslar üzerine paravan firmalar kurdurulduğu, müteahhitlerden rüşvet olarak alınan gayrimenkullerin bu şirketlere "satış" gibi devredildiği, ancak MASAK incelemesinde bu devirler için hiçbir hesap hareketinin (para transferinin) bulunmadığı belirlendi.

Aile Üyelerine Para Trafiği: Paravan şirket hesaplarında toplanan rüşvet paralarının, daha sonra ticari faaliyet süsü verilerek Mustafa Bozbey’in aile bireylerinin hesaplarına aktarıldığı saptandı.

TİBA Mimarlık Vurgunu: Usulsüz projelerin mimari çizimlerinin, Bozbey’in talimatıyla sanık İldam Aydın Bozbey’e ait TİBA Mimarlık firmasına yaptırıldığı, çizim bedellerinin rayiç değerin çok üzerinde tutularak rüşvete meşru bir ticari kılıf uydurulduğu ve suç gelirinin bu yolla aklandığı kaydedildi. İlgili firmada geçmişte Turgay Erdem'in de ortaklığı bulunduğu aktarıldı.

Vakıf ve Şirket Bağlantıları: Bozbey'in eşi Seden Bozbey'in yönetim kurulu başkanı olduğu Fide Eğitim Kurumları AŞ ve SERES Gayrimenkul arasında "Fide AŞ Borç" adı altında yoğun para trafiği olduğu, ayrıca aile bireylerinin yönetiminde yer aldığı NİLVAK adlı vakfa da usulsüz kaynak aktarıldığı iddialar arasında yer aldı.

RÜŞVETİ ELDEN DAĞITAN İSİM: TURGAY ERDEM

İddianamenin diğer odak noktası olan Turgay Erdem’in de benzer bir örgütsel yapı kurduğu, yapı ruhsatı almak isteyen müteahhitleri örgüt yöneticilerine yönlendirdiği ifade edildi. Erdem'in müteahhitlerden rüşveti bizzat "elden nakit" olarak teslim aldığı ve bu paraları örgüt yöneticileri ile üyeleri arasında paylaştırdığı, nakit para trafiğinin merkez üssü olduğu belirtildi.

REKOR HAPİS CEZALARI İSTEMİ

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak olan sanıklar için istenen cezalar ise rekor düzeyde. İddianamede;

Mustafa Bozbey için "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "30 ayrı olayda rüşvet almak", "imar kirliliğine neden olmak" ve "kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi" suçlarından 402 yıla kadar hapis, Turgay Erdem için Aynı suç mekanizması kapsamında 946 yıla kadar hapis,

Aralarında belediye çalışanları, paravan şirket sahipleri ve rüşvet veren müteahhitlerin de bulunduğu diğer 61 sanık hakkında ise farklı oranlarda ağır hapis cezaları talep edildi.

OPERASYON GEÇMİŞİNDE NE OLMUŞTU?

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düğmeye basmasıyla, 31 Mart'ta gerçekleştirilen şafak operasyonunda Mustafa Bozbey, eşi, kızı, kardeşleri ve çok sayıda belediye çalışanı ile iş insanının dahil olduğu 57 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Mustafa Bozbey'in de aralarında bulunduğu 23 kişi 4 Nisan'da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Daha önce başka bir soruşturma kapsamında 14 Ekim 2025'te tutuklanan eski Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve beraberindeki 7 zanlının da bu ana dosyaya dahil edilerek tutukluluklarının devamına karar verilmişti. Soruşturmanın genişlemesiyle dosyadaki toplam tutuklu sayısı 37'ye yükselirken, yurt dışına kaçtığı belirlenen iki şüphelinin yakalanması için kırmızı bülten ve arama çalışmaları devam ediyor.