
Mudanya Giritliler ve Yanyalılar Kültür Derneği Başkanı Zehra Nur Özman Biricik’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, Girit ve Yanya’dan göçe zorlanan ailelerin yaşamları, “Parçalanmış Aileler” adlı belgeselle izlendi. Film gösterimi sırasında izleyiciler, tarihin acı dolu sayfalarını adeta yeniden yaşadı.
Mudanya’da yaşayan Giritli hanımların Rumca olarak okudukları mani ve ninniler, salonu dolduran katılımcılara unutulmaz ve duygulu anlar yaşattı.
Belgesel, mübadele torunu Yüksel Hançerli tarafından hazırlandı ve 55 dakika süren filmde, 1915–1917 yılları arasında Girit’ten göç eden Hüseyin Uğurerkan, İbrahim Akşen, Saadet Keskin ve Gülistan Örnek gibi isimlerle yapılan röportajlara yer verildi.
Filmde, göç yollarında yaşanan zorluklar ve Türkiye’deki yeni yaşamları hatırlatan tarihi fotoğraflar eşliğinde sunuldu.
Belgesel gösteriminin sonunda yapılan değerlendirmede, Girit ve Yanyalı mübadil torunları konuşmakta güçlük çekti. Etkinlik, göçün yarattığı derin izleri ve ailelerin dayanışma hikayelerini bir kez daha gözler önüne serdi.