
TÜİK tarafından yayımlanan “Bitkisel Üretim 2. Tahmini” verilerine göre, meyveler ile içecek ve baharat bitkilerinin toplam üretiminin 2025 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 30,4 düşüşle yaklaşık 19,8 milyon ton seviyesine gerilemesi öngörülüyor.
Ürün bazında yapılan değerlendirmelerde, 2025’te elma üretiminin neredeyse yarı yarıya azalacağı, şeftali ve nektarinde yüzde 40’ın üzerinde kayıp yaşanacağı öngörülüyor.
Kiraz ve vişnede yüzde 70,6, kayısıda yüzde 73 oranında düşüş beklenirken, üzümde yüzde 24,5, armutta ise yüzde 32’lik bir azalma tahmini dikkat çekiyor.
Bursa’nın önemli armut ve şeftali merkezlerinden biri olan Gürsu’da, olumsuz iklim koşulları üretimi ciddi şekilde etkiledi.
Don ve kuraklık nedeniyle şeftali rekoltesinin 15 bin ton civarında, Santa Maria armudunun ise 45 bin ton seviyesinde kalması bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın değerlendirmelerine göre, son 30 yılın en sert soğuklarının yaşandığı don olayları ve ardından etkili olan kuraklık, meyve ağaçları için oldukça ağır bir sezon anlamına geldi.
Üretim sürecinde yıpranan ağaçlar, kış döneminde toparlanmaya çalışıyor.
Yazarlar ve şairler için ilham mevsimi olan sonbaharda, hasat sonrası yorgun düşen ve yapraklarını döken meyve ağaçları, ilkbahara kadar sürecek dinlenme döneminde soğuk stresi ve hasarlarını onaracak.
Gürsu bahçelerinde sonbahar renkleri hakim olurken birçok ağaç yapraksız kaldı. Dökülen armut ve şeftali yaprakları, bahçelerde renkli bir halı gibi serildi. Bahçeler, havadan drone ile görüntülendi ve bu güzellik kayıt altına alındı.
BURSA’DA MEYVE AĞAÇLARI YORGUN DÜŞTÜ!Zirai don ve kuraklığın etkileriyle oldukça çetin geçen üretim döneminin ardından meyve ağaçları yıprandı; bahar ve yazın zorluklarını geride bırakan ağaçlar, sonbahar ve kışın tonlarıyla doğada yerini aldı.https://t.co/p30FL6uuEP#Bursa pic.twitter.com/YlQUcpgJcx
— Bursa Hayat (@bursahayatcomtr) December 15, 2025