
Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi’nde, yılın ilk çilek hasadı başladı. Halk arasında “kırmızı elmas” olarak bilinen ve bölgenin en değerli tarım ürünü olan Kurşunlu çileği, bu yıl 1 aylık gecikmeyle toprakla buluştu.
Don olayları nedeniyle Mayıs ayı başında başlaması gereken hasat, Mayıs sonuna sarktı. Üreticiler bu durumun bölgeye yaklaşık 3,5 milyon TL’lik zarara yol açtığını ifade ediyor.
13 bin dekar alanda yetiştirilen çilekten bu yıl 10 bin ton rekolte bekleniyor. Kurşunlu çileği, tarlada şu anda kilogramı 70 ila 80 TL arasında satılıyor. Ortalama satış fiyatı 60 TL olarak değerlendirildiğinde, bölge ekonomisine 600 milyon TL’lik katkı sağlanması öngörülüyor.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bu yıl çilek sezonunun zorlu başladığını ancak umutların yüksek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Genç fidanların fazlalığı ve don olayları rekoltede düşüşe neden oldu. Buna rağmen bölgemize büyük bir ekonomik girdi sağlayacağız. Çiftçimiz burada çilekten geçimini sağlıyor ve başka ürünlerde yaşanan kayıpları telafi ediyor.”
Hasadın başlamasıyla birlikte Irak, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerden ihracatçılar Kurşunlu’ya geldi. Sezai Çelik, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da çileğimiz ihracatçılardan yoğun ilgi görüyor. Hatta savaş ortamındaki Ukrayna’dan bile alıcılar geldi. Ürünümüz kaliteli ve talep yüksek” dedi.
Kurşunlu Mahallesi merkez olmak üzere Hasanpaşa, Eymir, Süpürtü, Özlüce, Çitli ve Kınık gibi köyler de çilek üretimiyle bölgenin tarım ekonomisinde önemli bir yere sahip. Çilek üretimi, sadece ekonomik değil, aynı zamanda istihdam açısından da bölgeye katkı sağlıyor.