
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Karacabey Tarım İşletmesi, 700 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye tarımında önemli bir yere sahip. Yaklaşık 89 bin dekar arazi üzerinde bitkisel üretim ve hayvancılık yapan işletmenin 12 bin 380 dekarlık mera alanı, mayıs ve haziran aylarında papatya tarlasına dönüşüyor.
Meralarda genellikle 20 bin küçükbaş hayvan otlatılırken, bu yıl dönümlerce alanı kaplayan papatya tarlaları hem yem açısından büyük avantaj sağlıyor hem de doğanın renkli yüzünü ortaya çıkarıyor. Karacabey merinosu, kıvırcık ve Türktahirova ırkı koyun ve koçlar, papatyalarla dolu bu benzersiz doğa manzarasında kuzularıyla birlikte otluyor.
Karacabey Tarım İşletmesi Hayvancılık İşleri Müdür Yardımcısı Burak Yanık, işletmenin etçi özelliğiyle öne çıkan 5 bin ana Karacabey merinosu, 1.800 ana yerli kıvırcık ve 1.800 Türktahirova ırkı olmak üzere toplam 20 bin küçükbaş hayvanla faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.
Papatya, dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitki olarak yoğun ilgi görürken, yıllık küresel ticaret hacmi yaklaşık 10 bin ton seviyesinde. Türkiye’de ise papatya hem yetiştiricilik hem de doğadan toplama alanında henüz istenilen seviyeye ulaşmamış durumda.
Sağlık açısından pek çok faydası bulunan papatya çayı, özellikle uyku düzenini destekleme, stresi azaltma, öksürük ve boğaz ağrılarını hafifletme gibi etkileriyle biliniyor. Ayrıca, papatya kalp hastalıkları riskini azaltma ve kan şekerini dengeleme gibi olumlu özelliklere de sahip.