
Bursa’da son günlerde etkili olan kar yağışları, kentin önemli su kaynaklarından biri olan Doğancı Barajına can suyu oldu. Drone ile havadan kaydedilen görüntüler, karla kaplı dağların arasında yer alan barajın dikkat çekici manzarasını gözler önüne serdi.
Drone görüntülerinde, beyaz örtüyle kaplı tepelerin arasında barajın su seviyesinde az da olsa bir artış olduğu görüldü. Ancak BUSKİ yetkilileri, kar yağışlarının barajları tamamen doldurmaya yeterli olmadığını vurgulayarak, vatandaşları tasarrufa devam etmeye çağırdı.
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir, 2025 yılının Bursa için kuraklık yılı olduğunu hatırlattı. Demir, “Bursa’nın barajları geçen yıl neredeyse boştu. Şebeke suyu yer altı sularıyla desteklenerek halka ulaştırıldı. İklim değişikliğinin etkilerini yaşıyoruz; 2 gün önce yağan kar bize umut verdi, ama bu yeterli değil” dedi.
Demir, barajların yeniden dolması için ormanların korunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Barajlar su üretmez, dağlarımız ve ormanlarımız suyu üretir. Kar birden eridi, bu iyi bir durum değil. Ormanlarımızı koruyup doğayı rehabilite edersek, bu dağlar Bursa’ya tekrar su verecektir. Vahşi madencilik ruhsatları da azaltılmalı” şeklinde konuştu.
Bursa halkı, kar yağışlarının barajlara katkısına rağmen suyun hala kıymetli olduğunun farkında olmalı. Yetkililer, barajların doluluk oranının artması ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için tasarrufun önemine dikkat çekiyor.