
İznik Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi, ilçede yarım asrı aşkın süredir emek veren meslek ustalarını belgelemeye devam ediyor. Projenin 36. bölümünde, İznikli marangoz ustası Abdullah Çolak’ın hayat hikayesi ele alındı.
1949 yılında İznik’e bağlı Elmalı Mahallesi’nde dünyaya gelen Abdullah Çolak, marangozluk mesleğini daha 12 yaşındayken babasını izleyerek öğrendi. 64 yıldır aralıksız olarak aynı mesleği sürdüren Çolak, hem İznik’in tarihi dokusuna hem de geleneksel el işçiliğine tanıklık eden canlı bir hafıza olarak dikkat çekiyor. Belgeselde, geçmişten günümüze İznik’in yaşam kültürüne dair pek çok detay da yer alıyor.
Abdullah Çolak’ın anlatımlarıyla şekillenen belgeselde, yarım asır öncesine ait olaylar isim isim ve tarih tarih izleyiciye aktarılıyor. Genç nesiller için nostaljik bir yolculuk vadeden yapım, İznik’in geçmiş yaşamına da ışık tutuyor.
PROJE 36 USTA İLE SÜRDÜRÜLÜYORİlk bölümü merhum fıçı ustası İsmail Alkış ile başlayan belgesel serisi, bastonculuktan çömlekçiliğe, radyo tamirinden sıcak demire kadar birçok farklı meslek ustasını konuk etti. Bugüne kadar 36 farklı hayat hikayesini kayıt altına alan proje, her bölümde İznik’in zengin el sanatları mirasını görünür kılıyor.
İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yürüttüğü bu özel çalışma, sadece bir belgesel projesi değil, aynı zamanda kentin yaşayan kültürel hafızasının korunmasına yönelik bir sosyal miras projesi olarak değerlendiriliyor. Geleneksel mesleklerin ustalarıyla yapılan bu söyleşiler, görsel bir arşiv niteliği taşıyor.
PROJE DEVAM EDECEKİznik Belediyesi yetkilileri, "Yaşayan İznik Hazineleri" belgesel serisinin önümüzdeki süreçte de yeni ustalarla devam edeceğini belirtti. Amacın hem ustaları onurlandırmak hem de genç kuşaklara ilham vermek olduğu ifade edildi.