İznik Gölü için alarm zilleri çalıyor!

Bursa’da barajlar dolarken İznik Gölü’nde su seviyesinin düşmeye devam etmesi dikkat çekti. Kıyıların yaklaşık 200 metre geri çekildiği gölde, yetkililere kapsamlı denetim çağrısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2026 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2026 09:32

Bursa genelinde son yağışlarla birlikte barajlar doluluk seviyesine ulaşırken, İznik Gölü’nde yaşanan su kaybı dikkat çekiyor.

Göl kıyısında yaklaşık 200 metrelik geri çekilme gözlenirken, özellikle Orhangazi çevresinde daha önce suyla temas eden iskelelerin artık karada kaldığı görülüyor.

Bu durum hem bölge halkında hem de tarımla uğraşan üreticilerde endişe yaratıyor.

Bölgede yapılan incelemeler sonucu su çekilmesinin tek başına kuraklıkla açıklanamayacağı belirlendi. Uluabat Gölü çevresinde taşkın görüntülerinin oluşmasıyla aynı yağışların İznik Gölü’ne yansımamasının ciddi bir sorun ortaya çıkaracağı öngörülüyor.

MÜSİLAJ KABUSU KAPIDA MI?

Sanayi tesislerinden çıkan arıtılmış suların Gemlik Körfezi’ne ulaştığı, bu nedenle İznik Gölü’ne herhangi bir katkı sağlamadığı ve körfezde müsilaj riskini artırabileceği belirtiliyor.

Gölden su kullanan tüm tesislerin denetlenmesi gerektiği çağrısı yapılırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sürece daha etkin şekilde dahil olması gerektiği belirtiliyor. İznik Gölü’nün korunmasının ise gelecek nesiller açısından kritik önemde olduğu ifade ediliyor.