İnegöl'ün coğrafi işaretli değerlerinden biri olan Cerrah Kuru Fasulyesi'nin üretim kapasitesi, üreticilere sağlanan katkı ve desteklerle 200 dekardan 750 dekara yükseldi. Bu artış, 2024 yılında 22 milyon 500 bin TL'lik bir üretim değerine ulaşılmasını sağladı.
1950'li yıllarda geniş çapta ekimi yapılan Cerrah Kuru Fasulyesi, sanayileşmenin artması ve hasat zorluğu gibi nedenlerle zamanla ekim alanı daraldı. Ancak İnegöl Belediyesi, son dönemde bu değerli ürünün itibarını yeniden canlandırmak için önemli adımlar attı.
Cerrah Kuru Fasulyesi'nin adını ulusal ve uluslararası platformlarda duyurmak amacıyla tanıtım etkinlikleri ve festivaller düzenlendi. Üreticilere hasat konusunda destek olmak amacıyla bir fasulye hasat makinesi alınarak ücretsiz olarak kullanımlarına sunuldu. Ayrıca İnegöl Belediyesi'nin Gastro Restoranı'nda Cerrah Kuru Fasulyesi, menünün vazgeçilmez lezzetleri arasına dahil edildi.
BELEDİYEEN BÜYÜK DESTEKİnegöl Belediyesi'nin destekleri Cerrah Kuru Fasulyesi'nin hem bilinirliğini hem de ekim alanlarını artırdı. 200 dekardan 750 dekara yükselen üretim alanında 2024 yılında 2.250 ton ürün elde edildi ve toplamda 22 milyon 500 bin TL değer yaratıldı.
İnegöl Belediyesi'nin üreticilere sunduğu hasat makinesi, 29 köyde 750 dekar alanda hasat yapılmasını sağladı. Bu sayede hasat işlemleri daha hızlı, kolay ve ekonomik hale geldi. Üreticiler, hasat makinesi sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf ederek daha verimli bir üretim süreci geçirdi.