İnegöl Belediyesi’nin gastronomi alanındaki çalışmaları meyvesini vermeye devam ediyor. Daha önce İnegöl Köftesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı, İnegöl Çıbrıkası, Cerrah Kuru Fasulyesi ve Mişorizi’nin coğrafi işaret almasının ardından, İnegöl Piyazı da tescillenerek şehrin 6’ncı coğrafi işaretli ürünü oldu.
Gastro İnegöl Mutfağı Şefi Ali Müfit Çağlayan, İnegöl Piyazı’nın diğer piyazlardan farkını anlattı. Çağlayan, piyazın en büyük özelliğinin, tarator sosu gibi ekstra bir sos içermemesi ve doğrudan yöresel malzemelerle hazırlanması olduğunu belirtti. Ana malzeme olarak kullanılan Cerrat Kuru Fasulyesinin de coğrafi işaretli bir ürün olduğunun altını çizen Çağlayan, bu yönüyle İnegöl Piyazı’nın içeriğinde de coğrafi işaretli ürün barındırdığını söyledi.
Piyazın hazırlanışına dair bilgi de veren Çağlayan, “Bir gece önceden ıslatma gerektirmeden haşlanan Cerrat Kuru Fasulyesi tabağın altına yerleştiriliyor. Üzerine doğranmış soğan, domates ve biber ekleniyor. Yanına limon dilimleri konuluyor ve son olarak zeytinyağı gezdirilerek servis ediliyor.” dedi.
İnegöl Piyazı’nın coğrafi işaret almasının şehir adına önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Çağlayan, gastronomi turizminin İnegöl’de giderek önem kazandığını bu yeni tescil ile birlikte şehrin lezzet haritasına bir değer daha katıldığını vurguladı.
Piyazın özellikle İnegöl köftesiyle birlikte sıkça tüketildiğini belirten Çağlayan, “Köftecilerde ya da restoranlarda köfte siparişi verenlerin yüzde 80-90’ı yanında İnegöl Piyazı’nı da tercih ediyor. Hafif, doyurucu ve pratik bir lezzet olan piyaz, adeta köftenin vazgeçilmez eşlikçisi.” ifadelerini kullandı.