Ekonomik kriz firmaları ucuz yemeğe yönlendiriyor

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, ekonomik krizin etkisiyle firmaların maliyetleri düşürmek için ucuz yemek alımına yöneldiğini belirtti. Dönmez, ucuz yemek fiyatlarının ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çekerek, gıda güvenliği konusunda işletmelere uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2025 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2025 17:40

Ekonomik krizle birlikte artan maliyetler, birçok işletmeyi ucuz yemek alımına yönlendirdi. Ancak, Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, düşük fiyatlarla yemek sunan firmaların sağlık açısından büyük riskler taşıdığını vurguladı.

Dönmez, özellikle kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının belliyken, inanılmaz derecede düşük fiyatlarla yemek sunan firmaların gıda güvenliği açısından büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Toplu yemek tüketen işletmelere seslenen Dönmez, "Maliyet kaygısı, çalışanların sağlığını tehlikeye atmamalıdır. Piyasa fiyatlarının çok altında yemek sunan işletmelerden hizmet alırken dikkatli olunmalı" dedi.

GIDA GÜVENLİĞİ RİSKLERİ VE SAĞLIK TEHDİTLERİ

Başkan Dönmez, özellikle ucuz yemek satan "merdiven altı" işletmelerin hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uymadığını, bunun da sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. "Düşük fiyatla yemek alırsanız, köfte gibi etli yemeklere beyaz et, ekmek veya pirinç karıştırılabilir. Sağlıksız şartlarda üretim yapılabilir, gıda güvenliği ihlalleri kaçınılmaz olur" diye ekledi.

YEMEK FİYATLARI VE GIDA GÜVENLİĞİ

Başkan Dönmez, yemek fiyatlarının 120 liranın altında olmasının gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığını söyledi. "Ekmek ve salata hariç 4 kap yemek fiyatının 120 lira olması gerekir. Altındaki fiyatlar, yemeklerde tağşiş ve gıda güvenliği risklerini beraberinde getirir. Ucuza yemek alırken bunun altında başka bir şey aramak gerekir" uyarısında bulundu.

ŞÜPHELİ DURUMLARDA YEMEKLERİNİZİ ANALİZE GÖNDERİN

Coşkun Dönmez, yemek alımlarında fiyatın tek kriter olmaması gerektiğini belirtti. Gıda güvenliği önceliğiyle hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Dönmez, şüpheli durumlarla karşılaşan işletmelere şu tavsiyelerde bulundu: "Yemeklerin içeriğinden şüphe ediyorsanız, mutlaka akredite laboratuvarlarda analiz ettirin. Gıda güvenliği ihmale gelmez, çalışanların sağlığını korumak için gerekli önlemleri alın."

ARTAN YEMEK VE TAĞŞİŞ TEHLİKESİ

Dönmez, bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek için artan yemekleri tekrar kullanarak büyük bir gıda güvenliği ihlali yaptığını belirtti. Beyaz et gibi hassas gıdaların yanlış şartlarda saklandığında bakteri ürettiğini ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, süt ve süt ürünlerinde de benzer şekilde zehirlenme ve tağşiş riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

FİYAT ODAKLI DEĞİL, GÜVENLİK ODAKLI ALIM YAPILMALI

Coşkun Dönmez, işletmelere çağrıda bulunarak, "Yemek alımlarında tek kıstas fiyat olmamalıdır. Kaliteli ve güvenilir hizmet sunan firmalarla çalışmak, çalışanların sağlığını korumak ve verimliliği artırmak açısından büyük önem taşır. Gıda güvenliği, maliyet hesabından daha önemlidir" dedi.