
Türkiye’nin tek Avrupa Leylek Köyü olan Eskikaraağaç’ta baharın müjdecisi ilk leylek bu sabah saatlerinde görüldü. Balıkçı Adem Yılmaz ile 15 yıldır devam eden dostluğu belgesellere ve kitaplara konu olan Yaren leyleğin eşi, mahalledeki yuvasına yerleşti. Geçtiğimiz yıllara oranla daha erken bir tarihte gerçekleşen bu dönüş, köy sakinleri ve doğaseverler arasında heyecan yarattı.
Sabah saatlerinde yuvada leyleği görünce büyük heyecan yaşadığını belirten Adem Yılmaz, gelen leyleğin Yaren’in eşi olduğunu teyit etti. Yılmaz, leyleklerin normal şartlarda Mart ayının ilk haftasında geldiğini ancak bu yıl dönüşün daha erken başladığını ifade etti.
Gözü yollarda Yaren’i beklediğini dile getiren Yılmaz, "Geçen yıl Yaren 15 Mart'ta gelmişti, eşi ise ondan iki gün önce yuvaya ulaşmıştı. Bu yıl eşi ilk kez bu kadar erken, Şubat ayının son günlerinde geldi. Eğer bir aksilik yaşanmazsa Yaren’in de bir hafta içinde yuvada olacağını tahmin ediyorum" dedi.
Doğa fotoğrafçılarının ve kuş gözlemcilerinin de yakından takip ettiği Eskikaraağaç’ta, Adem amcanın kayığına konan Yaren leylek ile yaşanacak 15. buluşma için tüm hazırlıklar tamamlandı. Köydeki bacalarda ve çatılarda hareketliliğin artmasıyla birlikte, Yaren leyleğin gelişi anlık olarak takip edilmeye devam ediyor.