
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumu (UMYOS), 13-17 Ekim tarihleri arasında Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
BUÜ’nün 50. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyum, akademisyenler, sanayi temsilcileri ve eğitim yöneticilerinden büyük ilgi gördü. Etkinlikte 185 bildiri, 40 poster sunumu, 4 atölye çalışması ve “Geleceğin Meslekleri” ile “Yeşil İşlerin Mesleki Eğitime Adaptasyonu” başlıklı çalıştaylar gerçekleştirildi.
6 farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı sempozyuma, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri de katkı sundu.
"GÜÇLÜ BİR TECRÜBEYE SAHİBİZ"Sempozyumun açılışında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Meslek Yüksekokullarının (MYO) stratejik önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Yılmaz, “Meslek yüksekokullarındaki öğrenci sayımız 19-20 bin civarında. Bu yönüyle Türkiye’de uygulamaya dönük öğrenci sayısı en yüksek üniversite konumundayız. Güçlü bir tecrübeye sahibiz ve bu tecrübeyi, sanayisi ve ekonomisi son derece güçlü olan Bursa’da, istihdama dinamik bir katkı sağlayarak sürdürüyoruz” dedi.
Rektör Yılmaz, meslek yüksekokullarının sektörün hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak istihdama doğrudan katkı sunduğunu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün de bu alana yönelik özel bir gayret içerisinde olduğunu ifade etti.
"ADINI BİLE DUYMADIĞIMIZ MESLEKLER BUGÜN POPÜLER HALE GELDİ"BUÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, konuşmasında dijitalleşme, yapay zekâ ve yeşil dönüşümün mesleki eğitim üzerindeki etkilerine değindi.
Karahan, “Bundan on yıl önce adını bile duymadığımız meslekler bugün popüler hale geldi. On yıl sonra da bazı mesleklerin kaybolacağını ve yenilerinin ortaya çıkacağını biliyoruz. Ancak bir şey hiç değişmeyecek: öğrenme, üretme ve sektörle uyum içinde olma gerekliliği. Biz meslek yüksekokulları olarak tam da bu noktada duruyoruz; pratiği teoriye dönüştüren, fikirleri işe çeviren bir kuşağın öncüsüyüz” ifadelerini kullandı.
UMYOS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Hayri Eren ise sempozyumun mesleki eğitim politikalarının geliştirilmesi açısından önemli bir platform olduğunu belirtti.
Eren, “Meslek yüksekokulları mutlaka sanayi sektörlerinin yoğun olduğu bölgelerde konumlanmalı. Açılacak MYO’lar o bölgenin sanayi yapısına uygun tematik alanlarda olmalı. Küçük kasaba benzeri yerlerde açılan okullar, öğrencilerin mesleki ve sosyal gelişimini yeterince destekleyemez” dedi.
Prof. Dr. Eren ayrıca, öğrencilerin başarılı bir kariyer edinebilmeleri için MYO yönetimlerinde sanayi temsilcilerinin yer alması ve son sömestrde uygulama alanlarına geçilmesi gerektiğini vurguladı.