
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), 2025-2026 sezonuna ilişkin rekolte tahmin raporunu açıkladı.
310 BİN TON SEVİYESİNE GERİLEYECEKRapora göre, Türkiye’de zeytinyağı üretiminin geçen sezona kıyasla 165 bin ton azalarak 310 bin ton seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Bu durum, kişi başına ortalama 2 litrelik bir üretim düşüşü anlamına geliyor. Sofralık zeytin üretiminde ise büyük bir değişiklik öngörülmüyor. Geçtiğimiz sezon 750 bin ton olan üretimin bu yıl 740 bin ton civarında olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye genelindeki bu üretimin yüzde 17,5’ini oluşturan 130 bin tonluk kısmının, Bursa ve Balıkesir’i kapsayan Marmarabirlik faaliyet bölgesinden sağlanacağı bildirildi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız, yağlık zeytinle birlikte bölgede toplam 170 bin tonluk bir üretim beklediklerini ifade etti.