
Türkiye’nin önde gelen kültür-sanat organizasyonlarından biri olan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, bu yıl İstanbul’a taşındı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD iş birliğiyle düzenlenen festivalin dikkat çeken sergilerinden biri olan “Şehrin İtirazı”, İBB Kültür ve İBB Miras iş birliğiyle Mecidiyeköy Sanat’ta kapılarını açtı.
58 ESER, 17 SANATÇI, BİR ORTAK TEMA: YAĞMALANAN DOĞAKüratörlüğünü ünlü fotoğraf sanatçısı Laleper Aytek’in üstlendiği sergide, 17 fotoğrafçının toplam 58 eseri yer alıyor. Eserlerde, kentleşmenin ve insan etkisinin doğa ve yaşam alanları üzerindeki tahribatı çarpıcı bir belgesel diliyle gözler önüne seriliyor. Sergi, insanın doğayla kurduğu ilişkiye eleştirel bir bakış sunarak, çevresel duyarlılığı sanat aracılığıyla gündeme taşıyor.
Sergide dikkat çeken bir diğer unsur ise kadın sanatçılarının güçlü temsili. Kadın fotoğrafçıların %61 oranında yer aldığı seçkide, A. Nur Türk, Denef Huvaj, Gülbin Özdamar Akarçay, Nur Sevim Başar, Sevil Alkan, Suzan Pektaş gibi isimlerin etkileyici çalışmaları bulunuyor. Toplumsal ve çevresel sorunlara kadın gözünden bir bakış sunan bu eserler, serginin duygusal derinliğini artırıyor.
GENÇ SANATÇILARA SAYGI: GELECEĞİN FOTOĞRAFÇILARI SAHNEYE ÇIKIYORBu yıl ilk kez festivalde yer alan “Gençlere Saygı” bölümü de İstanbul’daki sergide sanatseverlerle buluştu. 6 genç fotoğrafçının çalışmaları, hem teknik ustalık hem de yaratıcı yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor. Festivalin sürdürülebilirliği hedefleyen yapısının bir parçası olarak genç yeteneklere sahne açılması, sanatın geleceğine yapılan önemli bir yatırım olarak değerlendiriliyor.
KÜLTÜRDEN SORUMLU İSİMLERDEN DESTEK MESAJISergi açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, “20 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında Bursa’da düzenlediğimiz festivalde 10 farklı mekânda 33 sergiye ev sahipliği yaptık. Şimdi bu kültürel zenginliği İstanbul’a taşıyoruz. Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey’in sanata verdiği destekle bu başarıyı sürdürüyoruz” dedi.
Sergi, 12 Haziran–14 Eylül 2025 tarihleri arasında, Pazartesi günleri hariç her gün 10.00–18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak Mecidiyeköy Sanat’ta ziyaret edilebilecek. Doğayı, yaşam alanlarını ve toplumsal meseleleri sanatla anlatan bu sergi, hem görsel bir şölen hem de vicdani bir çağrı niteliği taşıyor.