Bursa Turizm Platformu Toplantısı, Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği ev sahipliğinde Kozahan Takçakapı’da geleneksel çarşı duası ile başladı.
İç Kozahan’da gerçekleşen toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve sektörün önemli isimleri katıldı. Toplantının amacı, Bursa'nın kültürel mirasını koruyarak turizmden daha fazla pay almasını sağlamak.
Toplantıda konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Bursa’nın bugüne kadar turizmde yeterince ilerleme kaydedemediğini belirterek, şehirde turizme yönelik genel bir algı değişiminin şart olduğunu söyledi. “Bursa’yı andıran simgesel bir görüntü oluşturmak zorundayız” diyen Bozbey, atmosferin ve mekânların iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
HANLAR BÖLGESİ’NİN GELECEĞİ ORTAK KARARLARDA SAKLIHanlar Bölgesi’nin özgün yapısını kaybetmemesi için esnaf ve han yönetimlerinin sürece daha fazla dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Bozbey, bölgedeki bazı uygunsuz uygulamaların turizme zarar verdiğini vurguladı. “Her hanın kendi kültürü var ve bu kültür korunmalı. Esnaflarımızın da bu mirası temsil edecek bilgi ve duyarlılığa sahip olmaları gerek” diye ekledi.
Tarihi hanların giriş yollarının kapanması ve yapıların üzerine teşhir ürünlerin asılması gibi uygulamaların turizm açısından olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Bozbey, bu tür görüntülerin Batılı turistleri şehirden uzaklaştırdığını söyledi. Turizmde sürdürülebilir başarı için bilimsel verilerle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“KONAKLAMA SÜRESİ UZAMALI, KATMA DEĞER ARTMALI”Bursa’nın şu anda 1.4 geceleme ortalamasına sahip olduğunu hatırlatan Bozbey, bu sürenin önce 2, ardından 3 geceye çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu süreci desteklemek adına Hanlar Bölgesi gibi kültürel miras alanlarının daha aktif ve cazip hale getirileceğini belirtti.
“TURİZMDE TAŞIN ALTINA GÖVDEMİZİ KOYDUK”Bursa’yı çok kültürlü ve turistik bir destinasyon haline getirme konusunda kararlı olduklarını dile getiren Bozbey, “Sadece elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyduk. Turizmi güçlendirerek hem yerel kalkınmayı hem de şehir ekonomisini büyütmek istiyoruz” dedi.
Toplantıda söz alan Türkiye Tarihi Hanlar ve Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, hanların kent kimliği için taşıdığı önemi vurgulayarak, ortak yönetim anlayışının gerekliliğini dile getirdi. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı İsa Altıkardeş de, Başkan Bozbey’e ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.
TURİZMDE YENİ DÖNEM BAŞLIYORBursa, binlerce yıllık tarihini turizmle buluşturmaya hazırlanıyor. Tarihi Hanlar Bölgesi başta olmak üzere, tüm kültürel değerlerin yeniden işlevlendirilmesi için kapsamlı bir dönüşüm süreci başlatıldı. Bursa’nın turizmde yeni bir sayfa açması hedefleniyor.