Bursa'nın İznik ilçesinde, geçtiğimiz günlerde etkili olan soğuk hava ve don, meyve üreticilerini büyük bir zarara uğrattı. İznik Ovası’nda, termometrelerin eksi 6 dereceyi göstermesiyle, yüzlerce dönüm alanda yetişen erik, nektarin, kivi, kiraz ve armut gibi meyve ağaçları don nedeniyle büyük zarar gördü.
İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, İznik Ovası’ndaki meyve ağaçlarının yüzde 90’ının dondan etkilendiğini ve durumun oldukça vahim olduğunu ifade etti. Çakar, “Eriklerimizin durumu yüzde yüz oranında yanık. Üreticilerimiz, bu sene yapmış oldukları masrafın bir kısmını bile karşılayamayacak ve gelir kaynağı bulamıyorlar. Durum gerçekten çok kötü. Şu an devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz” dedi.
Don olayının etkisi en çok İznik'in merkez, Çamdibi, Şerefiye, Tacir ve Dırazali mahallelerinde hissedildi. Binlerce dönüm alanda yaşanan bu felaket, çiftçileri zor durumda bırakırken, İznik Ziraat Odası Başkanı, çiftçilerin bu yıl ürün alamayacaklarını ve büyük bir ekonomik kayba uğrayacaklarını belirtti.
Zararın boyutu, 1 milyar lira civarında tahmin edilirken, İznik Ovası’ndaki verimli tarlaların drone ile havadan görüntülenmesiyle felaketin boyutu bir kez daha gözler önüne serildi.