
Bursa’nın İnegöl ilçesinde 50 yıldır karakovan bal üreticiliği yapan Ali Kutluer, Uludağ’ın eteklerinde ürettiği şifa deposu ballara artan taleplere yetişmekte zorlanıyor.
Uludağ’ın zengin florasında yetişen 70 çeşit çiçekten arıların topladığı polenlerle elde edilen balların hasadına başlandı. Doğal yöntemlerle üretim yaptıklarını belirten üretici Ali Kutluer (56), “50 yıldır bu işi yapıyoruz. Babamdan kalma mesleği sürdürüyorum. Burada arılar tamamen doğal kovanlarda peteğini kendisi yapıyor. Ürettiğimiz balı şeker hastaları da güvenle tüketebiliyor” dedi.
Balın sağlık açısından büyük faydaları olduğuna dikkat çeken Kutluer, “Karakovan balımız poleniyle birlikte doğal haliyle tüketiliyor. Özellikle mide rahatsızlıklarına, öksürüğe çok iyi geliyor. Yoğun bir talep var ve her geçen yıl artıyor” diye konuştu.
Bu yıl verimin oldukça yüksek olduğunu ifade eden üretici, “Yaklaşık 300-350 kilo bal aldım. Önümüzdeki yıl 100 kovana çıkarmayı planlıyorum ve 1 ton bal üretmeyi hedefliyorum” dedi.
Bölgedeki doğal flora ve geleneksel üretim yöntemi sayesinde elde edilen Bursa balı, hem Türkiye’nin farklı şehirlerinden hem de yurt dışından alıcı buluyor.