Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 2016 yılında kurulan ve kısa sürede küresel çapta dikkat çeken çömlek fabrikası, kadın istihdamı ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla öne çıkıyor. Yüzde 87’si kadınlardan oluşan 220 kişilik kadrosuyla faaliyet gösteren tesis, el emeğini teknolojiyle buluşturarak 250 çeşit ürünü 94 ülkeye ihraç ediyor.
Kırmızı topraktan tamamen doğal yollarla üretilen bu çömlekler; züccaciye, gıda, ambalaj, bahçe bitkileri ve hazır pişmiş ürünler gibi farklı sektörlerde kullanılıyor. ABD, Japonya, Güney Kore, Rusya ve birçok Avrupa ülkesine yapılan ihracat sayesinde, Türk el sanatları global sofralarda yer buluyor.
“TOPRAK VE SU İLE DOĞAL ÜRETİM”
Fabrikanın Genel Müdür Yardımcısı Veysel Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretim sürecinin doğallığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ham maddemiz sadece toprak. Toprak ve suyu belirli süre karıştırıp elekten geçiriyoruz, sonra havuzlara alıyoruz. Buradan presler yardımıyla çamur elde ediyoruz. Hiçbir katkı maddesi yok. Ürünlerimiz yüzde 100 geri dönüşümlü ve çevreye zararsız.”
Fabrikanın AR-GE biriminde görev yapan Beyza Şen Kuyumcu da ürünlerin sofralara tamamen doğal haliyle ulaştığını belirtti. “Yüksek pişirim teknikleriyle katkı maddesi içermeyen ürünler elde ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
“KADIN ELİYLE DAHA ESTETİK, DAHA VERİMLİ”
Fabrika, kadın istihdamı konusunda örnek bir model sunuyor. Departmanların çoğunda kadın çalışanların görev aldığını belirten Aydın, üretim hattı dışında neredeyse tüm birimlerin kadınların kontrolünde olduğunu söyledi.
Vardiya Amiri Aysel İnan da bu yapının iş verimini artırdığını şu sözlerle ifade etti:
“Kadınlar olarak daha uyumlu çalışıyoruz. El becerimiz yüksek olduğu için üretim kalitemiz de buna bağlı olarak artıyor. Birbirimizi daha iyi anlıyoruz, iletişimimiz güçlü.”
Kadınların ekonomik hayata katılımını destekleyen ve geleneksel el sanatlarını modern dünya ile buluşturan bu üretim modeli, sadece istihdam değil; kültürel ihracat açısından da dikkat çekiyor.