
Bursa Kültür Yolu Festivali’nin ikinci günü, İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu’nun Bursa Mevlevihanesi’nde gerçekleştirdiği “Semâ Mukâbelesi” ve “Devrân-ı Şerif” programıyla derin bir manevi atmosferle başladı. Yüce Gümüş’ün sanat yönetmenliğinde ve Postnişin M. Fatih Çıtlak’ın katılımıyla düzenlenen program, izleyenlerde derin izler bıraktı.
Aynı gün, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Amfi Alanı’nda sahnelenen Mehter Konseri ve Kılıç Kalkan Gösterisi, izleyenleri geçmişin savaş meydanlarına götürdü. Coşkulu marşlar ve görkemli performanslar, izleyicilerden büyük alkış aldı.
Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu, ikinci günün akşamında İncesaz grubunu ağırladı. Klasik Türk müziğinin en seçkin örneklerini sunan grup, izleyenlere hem duygusal hem de nostaljik anlar yaşattı.
OKÇULUKTAN EDEBİYATAMerinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Geleneksel Türk Okçuluğu Çalıştayı”, dört oturumda alanında uzman akademisyenleri ağırladı. Okçuluğun tarihsel ve kültürel yönlerinin ele alındığı çalıştay, geleneksel sporlara ilgi duyanları bir araya getirdi.
Edebiyatseverler ise Bursa İl Halk Kütüphanesi’nde yazar Kaan Murat Yanık ile buluştu. “Kahvenin Hatrı Edebiyat Söyleşileri” başlıklı etkinlikte, edebiyatın güncel dinamikleri ve yazarın eserleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleşti.
Uluumay Vakfı’nda açılan “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Başlıklar” sergisi, tarih ve kostüm meraklılarını ağırlarken; Alâ Sanat Cafe & Atölye ve İncili Sanat Atölyesi, “Ahşap Baskı” ve “İpek Koza El Ürünleri” gibi el sanatlarına dair uygulamalı etkinliklerle katılımcıların ilgisini çekti.
Festivalin en renkli anlarından biri de “FotoMaraton” ve “FotoMaraton Çocuk” yarışmaları oldu. En başarılı kareler, Merinos AKKM’de düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Tören öncesi ünlü fotoğrafçı Coşkun Aral, deneyimlerini paylaştığı bir söyleşiyle fotoğraf meraklılarına ilham verdi.
Hüdavendigar Kent Parkı’nda kurulan Çocuk Köyü, tiyatro gösterileri, masal atölyeleri, seslendirme kutuları ve el işi etkinlikleriyle minik misafirlerine keyifli bir gün yaşattı. Özellikle “Tıngır Mıngır Masallar” ve “Neşeli Dünyam” adlı tiyatro etkinlikleri çocuklardan tam not aldı.
Festivalin sokak ayağında ise Cumhuriyet Meydanı, Zafer Plaza ve Kent Meydanı gibi noktalarda kurulan “Sokak Sahne” alanlarında genç müzisyenler yeteneklerini sergiledi. Zafer Plaza’daki Karaoke Kabini ise festival ziyaretçilerine eğlenceli dakikalar sundu.
Merinos AKKM Parkı’nda kurulan “Artmeydan” ise ressamların halkla iç içe canlı resim çalışmalarıyla sanatın ulaşılabilirliğine örnek oldu.
SANAT, MÜZİĞİN VE KÜLTÜRÜN ŞEHRİ BURSAKültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, Bursa’da ikinci gününde de dopdolu bir programla devam etti. Gelenekle modernin, sanatla toplumun buluştuğu festival, şehrin dört bir yanını kültürle sarmaya devam ediyor.