
Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından 11–19 Nisan tarihleri arasında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Fuar Alanı’nda düzenlenen Bursa 23. Kitap Fuarı’nda, Osmangazi Belediyesi’nin 2026’yı Orhan Kemal’e adadığı etkinlik çerçevesinde özel bir panel gerçekleştirildi.
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir ve kitapseverlerin katılımıyla Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen “Orhan Kemal Bursa’da” panelinde, Orhan Kemal’in oğlu, Orhan Kemal Müzesi Kurucusu ve yazar Işık Öğütçü, usta yazarın Bursa’daki yaşamına ve edebi birikimine dair izlenimlerini paylaştı.
Gülçin Elif Yücel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, babası Orhan Kemal’e dair anılarını da paylaşan Işık Öğütçü, büyük yazarın Bursa ile güçlü bir bağının olduğunu ifade etti.
Bursa’nın Orhan Kemal açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Işık Öğütçü, “Orhan Kemal’in aslında edebiyat yolunun başlangıcı Bursa diyebiliriz çünkü Bursa Cezaevi’nde Nazım Hikmet ile olan o 3,5 yılın sonunda Nazım Hikmet Akademisi’nden mezun olan bir edebiyatçıyı görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öğütçü açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Belki bir şiirinde Bursa’nın adı var ama buradaki yaşadıklarından edindiği toplam bilgi kitaplarının çoğunda zaten var. Bursa, Orhan Kemal’in hayatında çok önemli bir yer tutmuş. Ben de Bursa’yı çok önemsiyorum, böyle bir takım etkinlikler olduğu zaman Bursa’ya geliyorum, katkı veriyorum. Burada Osmangazi Belediyesi’nin 2026 yılını Orhan Kemal Yılı ilan etmesi çok çok önemli. Bu bir vefa. Orhan Kemal ile ilgili bu tür çalışmalarda herkesi dost olarak görüyorum, değerli Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın’a çok teşekkür ediyorum.”
Gülçin Elif Yücel, Bursa’da okuyucularla bir araya gelmenin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu ifade ederek, “Orhan Kemal gibi Türk edebiyatının büyük ustasını anmak onur verici. Hem Nazım Hikmet’i onunla beraber anmış olduk, hem Bursa’yı yad etmiş olduk. Burada bulunmaktan çok mutluyuz.” dedi.
Osmangazi Belediyesi standına da uğrayan Işık Öğütçü, kitapseverlerle bir araya gelerek imza etkinliği gerçekleştirdi.