Bursa’da yangından kurtulan şeftali bahçeleri umut oluyor!

Geçen yıl Bursa'nın Gürsü ilçesinde çıkan yangında büyük zarar gören bölgede, yüksek kesimlerde iki şeftali bahçesi alevlerin arasından sağ çıkmayı başarmıştı. Bu yıl ise bahçeler, pembe çiçekleriyle doğaya yeniden hayat verdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2026 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2026 10:32

Geçen yıl temmuzun kavurucu günlerinde Bursa’nın Gürsu ve Kestel ilçeleri alevlerle buluşmuştu.

Rüzgarın acımasız uğultusuyla büyüyen yangın, binlerce dekar ormanı siyaha boyarken, Karahıdır Mahallesi’ne dek ilerleyip yerleşimleri tehdit etmişti.

O günlerin hatırası, dağların bağrındaki koyu, yaralı görüntüyle hâlâ iz bırakıyor.

Gürsu ve Kestel yamaçları bugün hâlâ yangının izlerini taşıyor: siyah kozalaklar, kömürleşmiş dallar ve gri toprak.

Rüzgar estiğinde, yanmış ormanın sessiz çığlıkları duyuluyor ve geçen yazın acı hatıraları canlanıyor.

Yükseltilerin arasında, kül rengine boyanmış arazinin ortasında bir diriliş sahnesi beliriyor.

Yangından kurtulan 50 dönümlük şeftali bahçeleri, sahiplerinin özverili bakımıyla hayata tutundu ve bahar gelince pembe çiçeklerle adeta doğanın umudunu gözler önüne serdi.

SİYAH VE PEMBENİN SESSİZ MÜCADELESİ

Doğanın kucağında, siyah ile pembenin epik bir savaşı yaşanıyor adeta.

Bir yanda ölümün, yok oluşun ve karanlığın simgesi simsiyah, çıplak yamaçlar; diğer yanda ise yaşamın, yeniden doğuşun ve umudun habercisi, narin ama dirençli pembe şeftali çiçekleri.

Bu manzara, sadece görsel bir şölen değil, aynı zamanda derin bir tefekkür vesilesi. Karamsarlığa, umutsuzluğa kapılan yüreklere, en zifiri karanlığın bile arkasında bir ışık, bir yaşam pırıltısı olduğunu fısıldıyor.

KÜLLER ARASINDA HAYATIN ZAFERİ

Bu pembe çiçekler, sadece bir doğa olayı değil, aynı zamanda Anadolu'nun, Türk milletinin dirençli ruhunun da bir yansıması olabilir mi?

Yüzyıllardır nice badireler, nice savaşlar, nice doğal afetler atlatmış bu topraklarda, umut hiçbir zaman sönmedi.

Her yıkımın ardından yeniden inşa edildi ve her kışın ardından yeniden bahar getirildi.

Karahıdır'daki şeftali bahçesi, bize bu kadim gerçeği bir kez daha hatırlatıyor. Siyah ile pembenin destansı savaşı, aslında ölüm ile yaşamın, umutsuzluk ile umudun savaşı. Ve bu savaşta zafer, her zaman yaşamın ve umudun oluyor.

Gürsu ve Kestel'in siyah yamaçlarında açan pembe şeftali çiçekleri, sadece Bursa'ya değil, tüm Türkiye'ye umut aşılıyor.

Bize, en zor anlarda bile umudu kaybetmemeyi, yeniden doğuşa inanmayı öğretiyor.

Siyahların arasında inatla açan, doğayı renklendiren ve yeni bir başlangıcı simgeleyen bu pembe çiçekler, karanlığa sıkılmış bir kurşun, umutsuzluğa atılmış bir tokat gibi görenleri etkiliyor, duygulandırıyor.

“RÜZGARA VE ALEVLERE KARŞI DAHA FAZLA SAVAŞAMADIK”

Karahıdır Mahallesi’nden çiftçi Ali Kiraz, sahip olduğu şeftali bahçesinin yangından etkilenmediğini belirterek, geçen yıl yaşanan felaketi hâlâ unutamadığını ifade ederek, "Dağın arkasında başlayan yangın dağ, tepeleri aşarak bizim köye doğru geldi. Mahalleli olarak büyük mücadele verdik ama rüzgara ve alevlere karşı daha fazla savaşamadık. Bahçemizin etrafında birkaç ağaç yandı ama biz alevler gelince terk ettik burayı, yanar dedim ve bahçeyi ağlayarak bırakıp gittim" dedi. Kiraz, 15 yaşındaki 25 dönümlük bahçelerinin yangından yara almadan kurtulduğunu ifade ederek, "Şu anda yüzde 80 açtı çiçekler. Bahçemiz pembeye büründü. Şeftali ağaçları siyaha karşı umutla açtıysa biz de umutluyuz gelecekten. Alın teriyle iş yaptığımızın göstergesi, Allah bize yardım ediyor rızkımızı veriyor. Soğuk ve don yapmazsa hava iyi verim alırız inşallah." dedi.

Komşusu Hamdi Ülgen’in bahçesinin de yangından etkilenmediğini belirten Ali Kiraz, bahçelerinin bu yıl açan çiçeklerle adeta yeniden hayat bulduğunu ifade etti.