
Diyarbakır'da 50 yıldır peynircilik yapan Şehmus İlya, mesleğini babasından devraldığını ve şimdi de oğlunun bu geleneği sürdürdüğünü belirtti.
Geleneksel köy peynirinin, fabrikasyon ürünlerle rekabet edemediğine dikkat çeken İlya, bu durumun satışları olumsuz etkilediğini ifade etti.
"Şu anda peynirin fiyatı 250 lira. İnsanlar bir kilo peynir almak için 4-5 kez dolaşmak zorunda kalıyor. Biz de bu yüzden fiyatı 5-10 lira daha uygun tutmaya çalışıyoruz. Eğer bu peynir İstanbul, İzmir ya da Bursa'da satılsaydı, 400-500 lira olurdu" dedi.
Fabrikasyon peynirlerin genellikle Konya ve Samsun'dan geldiğini ve bunların kalitesiz içeriklerle yapıldığını vurguladı.
Şehmus İlya'nın oğlu Aziz İlya da, bu mesleğin aile geleneği olduğunu ve köy peynirinin fabrikasyon peynirlerden farklı bir tat ve kalite sunduğunu belirtti. "Köy peynirini insanlara tavsiye ediyoruz, çünkü bu ürünün tadı ve sağlıklı içeriği bambaşka" şeklinde konuştu.