
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen geleneksel sektör buluşmasında, inşaat ve gayrimenkul sektörünün geleceği ele alındı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TÜGEM Bursa yönetimi ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan İMSİAD ve İMSİFED Başkanı Şeref Demir, müteahhitler ile emlak danışmanları arasındaki ilişkinin bir alıcı-satıcı ilişkisi değil, stratejik bir ortaklık olduğunu vurguladı.
Gayrimenkul alanının yalnızca demir, beton ve arsadan ibaret olmadığını ifade eden Demir; bu sektörün istihdamı, ailelerin geleceğini ve şehirlerin yarınlarını oluşturan devasa bir ekonomi barındırdığına dikkat çekti.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE "GÜVEN" İHTİYACI
Bursa'nın birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Şeref Demir, kentsel dönüşümün ticari bir faaliyetten ziyade toplumsal bir sorumluluk olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Sürecin ilerlemesi için finansman kadar güven unsurunun da gerekli olduğunu belirten Demir, şu değerlendirmede bulundu:
"Dönüşümün başlaması için vatandaşın, arsa sahibinin ve yatırımcının sisteme güven duyması gerekir. Emlak danışmanlarımız bu noktada sektörün güven elçileri olarak devreye giriyor. Vatandaşın ilk temas noktası ve piyasanın nabzını tutan aktörler emlakçılardır. Emlak sektörü ne kadar profesyonel ve kurumsal olursa, gayrimenkul piyasası da o denli güçlü olacaktır."
"GELECEKTE VERİYİ YÖNETEN KAZANACAK"
Sektördeki dijital dönüşüme ve yapay zekâ destekli değerleme sistemlerine dikkat çeken Demir, geleneksel yöntemlerin yerini bilgi ve teknoloji odaklı modellere bırakacağını söyledi. Gayrimenkul piyasasında dijital dönüşüme yatırım yapmanın şeffaflığı artıracağını ifade eden Demir, gelecekte en fazla arsaya sahip olanların değil, en fazla veriyi doğru yönetenlerin başarılı olacağını kaydetti.
FİNANSMANA ERİŞİM VE KONUT POLİTİKALARI ÇAĞRISI
Bursa'nın dış yatırımcı çekebilmesi için marka değerinin büyütülmesi gerektiğini belirten Demir, BTSO'nun Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı gibi vizyoner projelerinin bu süreçteki önemine değindi.
Sektörün son dönemdeki en kronik sorununun finansmana erişim ve yüksek kredi maliyetleri olduğunu hatırlatan Demir, barınma ihtiyacının temel bir hak olduğunu vurgulayarak yetkililere şu çağrıda bulundu:
"Konut bir lüks değil, temel ihtiyaçtır. Uzun vadeli ve erişilebilir konut finansmanı modellerinin geliştirilmesi artık bir zorunluluktur. İlk kez konut edinecek vatandaşları teşvik eden ve kentsel dönüşümü hızlandıran yeni finansman mekanizmalarına ihtiyaç duyuyoruz."
Demir, TÜGEM'in profesyonel danışmanlık anlayışı, İMSİAD ve İMSİFED'in üretim gücü ile BTSO'nun vizyonunun yerel yönetimlerin desteğiyle birleşmesi durumunda Bursa'nın dönüşümde öncü bir şehir olacağını sözlerine ekledi.