Bursa’da nostalji tutkunları için sıra dışı bir deneyim alanı yaratan genç girişimci Aleyna Demirbağ, kentin ilk antika temalı kafesi Leina’nın ardından şimdi de gazoz kültürünü yeniden canlandıran “Soda” markasıyla dikkat çekiyor. Eşi Emirhan Demirbağ’la birlikte tasarladıkları bu mekanlar, kentin tarihi dokusu içinde geçmişle bugünü ustalıkla harmanlıyor.
Abdal Simit Fırını’nın hemen altında, cadde üzerindeki “Soda” dükkanı, adeta 70’ler-80’ler Amerika’sından fırlamış film setini andıran tasarımıyla görenleri büyülüyor. Sıcak havalarda birbirinden farklı aromalarla hazırlanan özel sodalar, hem ferahlık hem de nostaljik bir deneyim sunuyor.
Aleyna Demirbağ’ın eskiye ilgisi çocukluk yıllarına dayanıyor. Gazcılar Mahallesi’nde antika dolu bir apartmanda büyüyen Demirbağ, “Amcam çok vizyonlu bir insandı. Bizi operayla uyandırırdı. Evimizin içi antikalarla doluydu, daktilo bile boyardı” diyerek ilhamını anlattı.
Bu tutkunun lise yıllarında “eski eşya toplama” alışkanlığıyla başladığına dikkat çeken Demirbağ, “O dönemde vintage kavramı yaygın olmadığından arkadaş çevrem bize “çöpçü” diyordu. Benim tutkum bitmedi. Zamanla antika porselenleri, mobilyaları onarmaya başladık. Ve Bursa’da ilk antika kafe olan Leina’yı açtık.” dedi.
Aleyna ve Emirhan Demirbağ çifti Leina’nın ardından, gazozu odağına alan yeni markaları “Soda”yı kurdu. Burasının yalnızca bir kafe değil, aynı zamanda özel gazoz makinelerinin de showroomu olduğunun altını çizen Demirbağ, “İlk yapıldığı usulde, üzerine gazlı mineralli su basarak istediğiniz aromayı karıştırıp kendi gazozunuzu oluşturuyorsunuz. Aslında biz bir deneyim satıyoruz.” diye konuştu.
‘Soda’nın herkese hitap ettiğini belirten Demirbağ, sözlerini söyle sürdürdü:
“Soda”da 86 çeşit kapalı gazoz ve 12 çeşit açık aroma bulunuyor. Açık gazozlarda Rusya menşeli aromalar, özellikle Özbek müşteriler tarafından büyük ilgi görüyor. “Düşes armudu” ve “kaymak ağacı” en popüler tatlar arasında. Kapalı gazozlarda ise Elvan, Tamek ve yeni nesil markalardan Gark öne çıkıyor.”
Demirbağ, Bursa’nın kültürel yapısının bu tarz konseptlere çok uygun olduğunu vurguluyor: “İstanbul’dan günübirlik gelenlerin yoğun olduğu, tahinli pide ve simit kültürüyle bilinen bir bölgede böyle bir dükkan açmak beni mutlu ediyor. Çünkü bu bir değer. 18 yaşındaki bir genç de 70 yaşındaki bir teyze de buraya geldiğinde yadırgamıyor. Bu geniş bir kitleye hitap edebilmenin en güzel kanıtı.”
Girişimcilikte sınır tanımayan çift, Bursa’nın meşhur “tahanlı” kültürünü gazozla birleştirmek için kolları sıvadı. Demirbağ, “Tahinli simidi buraya özgü bir deneyimle tamamlayacak şekilde gazozla eşleştirmek istiyoruz. Hafif baskın, damakta kalan bir tahin tadıyla farklı bir yorum yaratacağız” dedi.
“Soda” sadece müşterilere gazoz sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bu özel makineleri başka mekanlara da sağlıyor. İstanbul’da Vefa Bozacısı, Sevda Gazozcusu gibi ünlü noktalarda ve Bursa’daki PodyumPark’ta markanın makineleri var. Aleyna Demirbağ, Türkiye genelinde yayılmaya devam edeceklerini belirtti.
Demirbağ’ın bakış açısına göre en değerli iş, eskiyi birebir kopyalamak değil, onu bugünün ruhuna uygun şekilde yeniden yorumlamak: “Eski gazozları yeni nesil aromalarla birleştiriyoruz. Şekersiz seçenekler sunuyoruz. Gazoz yapımı zor değil aslında. Ama toplumda unutulmuş bir değeri geri kazandırmak asıl zorluk. Türkiye bunun için çok verimli bir ülke. Sen girişken olursan her şeyi üretebilirsin.”